Zo verbeter je de relatie met je partner

0
3343
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Zo verbeter je de relatie met je partner

Als het gaat om een relatie dan hebben mensen nog vaak een ideaalbeeld voor ogen. Ze worden verliefd, denken dat dit gevoel eeuwig zo blijft en raken teleurgesteld als blijkt dat er op een gegeven moment ook praktische en minder romantische zaken om de hoek komen kijken. Als je al wat langer bij elkaar bent, dan ben je je misschien gaan ergeren aan bepaalde trekjes van je partner. Of je bent teleurgesteld omdat de romantiek en spanning van de eerste periode minder aanwezig is en plaats heeft gemaakt voor bijvoorbeeld het huishouden. De welbekende sleur die mensen zo vrezen zorgt nogal eens voor het beëindigen van een relatie.

 

Maar ook bij mensen die al heel lang bij elkaar zijn is niet altijd alles zo vredig als het lijkt. Je hoort en ziet vaak dat mensen inmiddels zó aan elkaar gewend zijn, dat ze elkaars aanwezigheid voor lief nemen of totaal langs elkaar heen leven. De romantiek is ver te zoeken en je spreekt elkaar alleen nog over huishoudelijke en praktische zaken.

 

In beide gevallen zul je niet geheel tevreden zijn met je partner en jullie relatie. Gelukkig kan het ook anders. Met onderstaande tips en aandachtspunten is het zeker mogelijk om een goede, liefdevolle én romantische relatie te hebben en te houden.

Communicatie

Het sleutelwoord voor een goede relatie is communicatie. Vaak zie je dat mensen die al lang bij elkaar zijn niet goed of zelfs helemaal niet meer communiceren. Anderen praten juist wel met elkaar, maar doen dit op de verkeerde manier. Een manier die er juist voor zorgt dat het tegenovergestelde bereikt wordt: men gaat zich aan elkaar ergeren of voelt zich onbegrepen.

 

Het probleem in communicatie heeft er vaak mee te maken dat partners elkaar verwijten maken en dingen gaan eisen. Als een vrouw bijvoorbeeld zegt dat de man ‘nooit iets doet’, dan kan de man zich hierdoor aangevallen voelen. Dit wekt weerstand op met als gevolg ruzie. Het advies is dan ook om elkaar geen verwijten te maken. Breng de boodschap op een andere manier, die meer sympathie oproept. Vraag bijvoorbeeld waarom je partner het bewuste klusje niet heeft gedaan en dat je het fijn zou vinden als hij dit de volgende keer wél doet. De boodschap is hetzelfde, maar heel anders verpakt en juist dit maakt het grote verschil.

 

Probeer ook over andere zaken dan het huishouden en de kinderen te praten. Communiceer op een dieper level: vraag bijvoorbeeld niet hoe het vandaag op het werk was, maar hoe je partner in het algemeen in zijn baan staat en hoe hij deze ervaart. Eventuele problemen of ergernissen kunnen zo makkelijker besproken worden en komen eerder aan het licht. Bovendien toon je interesse in de ander.

Aandacht

Aandacht hebben voor elkaar is van groot belang in een relatie. In het begin is dit vanzelfsprekend, maar helaas verandert dit maar al te vaak als je langer bij elkaar bent. Oprechte aandacht voor je partner hebben betekent vooral naar elkaar luisteren. Veel mensen luisteren slecht of stellen alleen oppervlakkige vragen. Toon dus échte interesse in je partner: dit betekent in hem of haar als persoon, maar ook in zijn of haar werk, hobby’s, vrienden et cetera. Je partner zou in principe altijd bij je terecht moeten kunnen met zowel leuke als minder leuke dingen.

 

Aandacht hebben betekent echter ook tijd voor elkaar vrij maken. Voor wie kinderen heeft, is het een goed idee om af en toe een oppas te regelen en zelf bijvoorbeeld uit eten te gaan. Voor wie geen kinderen heeft is het een goed idee om van de bank af te komen en samen nieuwe ervaringen op te doen. Maar ook als je wel gewoon thuis bent: geef de ander bewust aandacht. Dit betekent niet alleen knikken of mompelen, maar écht en oprecht luisteren.

Sexleven

Naast emotionele aandacht en het tonen van wederzijdse respect en interesse, is het ook van belang dat het sexleven goed blijft. Bij veel relaties zakt het sexleven ook naar een dieptepunt waardoor soms een van de partners naar sexdating sites  grijpt om aan hun sexuele behoeftes te kunnen voldoen, ondanks dat de gevoelens er nog steeds wel zijn.  Zodra een relatie in deze fase komt, dan is er vaak geen houden meer aan en betekent dit meestal het einde of is de weg naar een betere relatie een stuk langer geworden.  In principe is een hoop geoorloofd in jullie sexleven. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om wat uitdagender kleding te dragen om het wat spannender te maken. Creativiteit is hier een sleutelwoord. Houdt het verrassend en doorbreek de sleur!

Acceptatie

Wat vaak voorkomt in een relatie is het willen veranderen van de partner. Vooral vrouwen willen hun vriend of man vaak veranderen: ze zijn wel blij met hun partner, maar vinden dat dit of dat beter kan of dat hij een bepaalde eigenschap voor een andere moet inruilen. De waarheid echter is dat je mensen niet kunt veranderen. Van beide kanten kan er wel rekening worden gehouden met elkaar en men kan zich enigszins aanpassen, maar veranderen zal nooit gebeuren. Een mens is nu eenmaal zoals hij is, met karakter en al. Als je dit wilt veranderen, laat je eigenlijk zien dat je je partner niet accepteert zoals deze is.

 

Acceptatie is echter van groot belang als je een relatie wilt laten slagen. Geef de ander de ruimte en vrijheid om te zijn wie hij of zij is. Dit betekent uiteraard niet dat je partner ongelimiteerd alles kan doen zoals hij of zij het wil. Je moet immers altijd rekening met elkaar blijven houden en dat betekent dat je over bepaalde dingen best afspraken kunt maken. Maar het betekent in de basis wel dat je van bepaalde gedragingen gewoon accepteert dat deze bij je partner horen. Acceptatie zorgt voor meer rust en daardoor een harmonieuze relatie.

Andere tips

Communicatie, aandacht en acceptatie zijn belangrijke sleutelwoorden voor een goede en prettige relatie. Denk daarnaast ook eens aan het volgende:

 

  • Neem af en toe een kleine attentie mee. Dit hoeven echt geen dure cadeaus te zijn: juist de kleine dingen doen het ’m in een relatie. Hiermee laat je zien dat je de ander niet voor lief neem en dat je nog steeds erg blij met hem of haar bent
  • In het verlengde hiervan kun je eraan denken af en toe een verrassing te organiseren. Een uitje of saunabezoekje als verrassing doorbreekt niet alleen eventuele sleur, de verrassingsfactor werkt ook positief voor een relatie
  • Wees niet te afhankelijk van je partner. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk en het is niet de bedoeling dat je aan je partner gaat ‘hangen’ of van hem verwacht dat hij al je problemen zal oplossen. Hoe meer je elkaar je eigen ding laat doen, hoe beter dit voor de relatie is
  • Tot slot: wees positief en straal dit uit! Vrolijkheid en een positieve focus maken onderdeel uit van een liefdevolle en geslaagde relatie.

DELEN
Vorig artikelHelp het is weekend!
Volgend artikelIs een crash dieet de manier?
Wij van "Snel Afvallen Online" weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om af te vallen. Wij helpen jou uit eigen ervaring hoe je makkelijk kan afvallen. Ook helpen wij jou met gratis tips hoe je slank kan blijven!

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER