Wat zijn de oorzaken van pesten op de werkvloer?

0
1388
pesten op de werkvloer
Was dit artikel nuttig? Like ons!

De oorzaak van pestgedrag op de werkvloer heeft vaak een heel andere oorzaak dan pestgedrag rondom school. Op school worden kinderen vaak gepest omdat ze een eenling zijn die vaak anders is dan ‘de rest’, zonder vrienden of vriendinnen die voor ze op (durft) te komen. Op de werkvloer is het meestal een heel ander verhaal en heeft dit vaak een hele andere oorzaak. Het komt bij pesten op de werkvloer vaak voor dat de pestkop (vaak zonder het zelf door te hebben) zich bedreigd voelt door het slachtoffer. Wat die dreiging dan precies zou moeten zijn, kan per geval enorm verschillen.

Uit onderzoek onder duizenden slachtoffers blijkt dat de meeste slachtoffers juist de meest bekwame en ervaren personen zijn op de werkvloer.

De meeste slachtoffers stellen zich vaak heel onafhankelijk op en gedragen zich vaak niet als de rest van de ‘kudde’. Ze weigeren zich als ondergeschikte op te stellen. De pestkoppen proberen juist deze mensen onder de duim te houden en de baas te spelen. Zodra de slachtoffers zich hier tegen willen verzetten, gaan deze pestkoppen juist nog harder in de aanval om proberen hun prooi eronder te krijgen.

Meestal zijn de slachtoffers technisch goed onderlegde personen. De werknemers waar nieuwelingen op afstappen om vragen te stellen of zich in te laten werken. Onzekere leidinggevenden en collega’s willen eigenlijk liever niet erkennen dat hun collega bepaalde capaciteiten heeft (die ze zelf niet, of minder, bezitten). De echte ‘bullebak bazen’ gaan vaak nog een stap verder door zelf met de eer te gaan strijken.

 

Slachtoffers van pesten beschikken vaak over betere sociale vaardigheden en waarschijnlijk meer emotionele intelligentie dan hun pesters. Ze beschikken over een goed ontwikkeld empathisch vermogen en vaak zelfs voor hun pestkoppen. Behalve door hun pestkoppen worden ze vaak gewaardeerd door zowel collega’s, klanten als het management.

 

De slachtoffers zijn over het algemeen ethisch en eerlijk. Soms zitten er ook klokkenluiders tussen die frauduleuze praktijken juist aan de kaak proberen te stellen. Klokkenluiders worden op de werkvloer vaak keihard aangepakt. Daarom zijn er ook maar weinig mensen die zich hieraan durven te wagen. Slachtoffers van pesten zijn over het algemeen geen doorgewinterde oplichters. De makkelijkste slachtoffers zijn over het algemeen mensen die het beste met hun medemens voor hebben en graag iets voor de ander willen kunnen betekenen.

 

De slachtoffers van pesten zoeken de confrontatie niet op. Ze reageren ook niet agressief op agressie (Eigenlijk moreel superieur), maar de prijs die ze hiervoor moeten betalen is heel hoog. Zolang de werkgever niets doet kan de pestkop gewoon zijn gang blijven gaan en moet het slachtoffer het onderspit delven. Slachtoffers van pesten lijden vaak aan stress gerelateerde gezondheidsproblemen. Dit kan uiteindelijk resulteren in verminderde prestaties en meer ziekteverzuim, wat dan uiteindelijk voor zowel werknemer als werkgever negatieve gevolgen heeft.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER