Waarom vrouwen en krachttraining wél samen gaan

1
5426
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Ze is de eerste vrouw ooit om de titel ‘Miss Physique Olympia’ te dragen, een titel waarmee zij een stukje geschiedenis van female bodybuilding schrijft. Deze vrouw is Dana Linn Bailey en buiten de wereld van krachttraining geniet zij maar weinig respect. Dit geldt voor vrijwel alle vrouwelijke bodybuilders; zij worden afgeschreven als ‘mannelijk’, ‘lelijk’ en ze ‘verminken hun lichaam’.  Sociologen Chris Shilling en Tanya Bunsell schreven een paper over de vrouwelijk bodybuilder als gender outlaw en leggen uit waar die afkeer vandaan komt. “Girls are meant to learn that female strength is unappealing to men, that being attractive to men is important, and that competing with boys in sports risks having called into question one’s gender and sexuality.” (2009:5-6) Gespierd zijn, hoort niet bij het algemene idee van vrouwelijkheid; groot en sterk zijn wordt geassocieerd met mannelijkheid.

Heeft het iets met mannelijk of vrouwelijkheid te maken om ervoor te kiezen om sterker te worden? Nee. Kracht is geen mannelijke eigenschap, het is een universele eigenschap (Cortes 2013). Mannen en vrouwen hebben dezelfde spieren en zij kunnen op dezelfde manier hun spieren opbouwen. Het enige verschil is dat mannen sneller spieren opbouwen, doordat zij meer testosteron aanmaken.  En ja, ook vrouwen maken van nature testosteron aan, echter doordat het in mindere mate is dan bij mannen, is het lastiger voor hen om groot en bulky te worden. Het onderscheid dat wordt gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke bodybuilders is onterecht. De sport is geaccepteerd voor mannen, maar voor een vrouw is dit niet gepast. De naam ‘bodybuilding’ – letterlijk het opbouwen van je lichaam, je lichaam ‘maken’ en vormen – draagt geen genderbetekenis.

Gespierdheid wordt in het Westen geassocieerd met het mannelijke ideaal (Shilling, Bunsell 2009:6). Dit heeft te maken met de performativity, het construeren en herconstrueren van hegemonische sociale rollen en definities (Nagel 2003:52). Het bepaalt wat gewenst en sociaal geaccepteerd gendergedrag is en bodybuilden is geen ‘gewenst’ gedrag voor vrouwen, aangezien zij dan de performative uitdagen. De performative  wordt uitgedaagd als iemand zich niet naar zijn of haar sociaal wenselijke rol gedraagt. Wanneer dat regelmatig gebeurt, moeten de ideeën van wat – in dit geval – mannelijk of vrouwelijk is, aangepast worden. Op die manier blijft de performative constant aan verandering onderhevig.

Nagel noemt het gedrag, de manier waarop je jezelf presenteert als zijnde ‘man’ of ‘vrouw’, wat je eet, welke kleren je draagt enzovoort de performance (2003:52). Bodybuilding is echter geen uiting van gender of een presentatie van zijnde ‘man’ of ‘vrouw’. Het is een sport en die is in essentie niet gendergeladen. Ook Shilling en Bunsell noemen het fenomeen van performativity, al is het niet bij naam. In hun conclusie leggen zij uit dat vrouwelijke bodybuilders “…offend the sentiments of society’s stylistic, experiential and physical norms. They shock people’s sense of normality, find pleasure and self-affirmation in what is deemed unacceptable and can justifiably be analyzed as gender outlaws.” (2009:16).

Dat vrouwlijke bodybuilders (nog) niet sociaal geaccepteerd zijn, is voor henzelf geen reden om met de sport te stoppen. Zij zijn trots op hun lichaam en hun harde werk. Dit geldt ook voor Dana Linn Bailey. Zoals ze op haar facebook-pagina zegt, kan het haar niet schelen wat anderen over haar zeggen en is ze trots op wat ze bereikt heeft: “I built this shit from the ground up! And I am proud of my artwork.

 

Referenties:

Cortes, Alexander

2013 A Lion in Iron: Strength Doesn’t Have a Gender. Articles.elitefts.com

Nagel, Joanne

2003 Race, Ethnicity and Sexuality. Oxford University Press.

Shilling, Chris met Tanya Bunsell

2009 The Female Bodybuilder As a Gender Outlaw. Qualitative Research in Sport and Exercise, issue 2, 141 – 159.

DELEN
Vorig artikelGokverslaving
Volgend artikelAfvallen met dieetshakes
Ik ben Loes, een studente van 21 uit Utrecht en ik doe aan krachttraining. Ik vind het jammer dat krachttraining (ofwel bodybuilding) voor vrouwen (nog) niet sociaal geaccepteerd is. Mijn website bestaat nog niet zolang, maar hij heet: loosely.nl

1 REACTIE

 1. Hallo Loes,

  Fijn!eindelijk een positief artikel over vrouwen
  en body building !
  Veel sukes met je krachttraining!
  Met sportieve groet

  Gonny Greveraars

LAAT EEN REACTIE ACHTER