Te veel buikvet kost je 20 jaar

0
2244
buikvet
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Britse onderzoekers zeggen dit, na 20 jaar onderzoek bij 30.000 mensen.

Heel eenvoudig om te weten of je aan de veilige kant van het leven staat is om het volgende te doen, meet met een meetlint je taille en meet je lengte. Is dit de helft of minder dan de helft van je lichaamslengte, dan zit je goed. Maar is de verhouding meer dan de helft tot wel 80 procent, dan kan dit je 20 jaar van je leven kosten!

Margaret Ashwell, één van de Britse onderzoekers, stelt dat dit meer van belang is dan het berekenen van de BMI, wat we massaal hanteren. De methode om de taille te meten e te vergelijken met de lichaamslengte is van groter belang en meer betrouwbaar, volgens deze onderzoekers.

Een voorbeeld in de praktijk is iemand van 30 jaar met een lichaamslengte van 178 cm, zou een taille van 88,9 cm mogen hebben, liefst minder, maar zou de taille hoger oplopen tot bijvoorbeeld 107 cm, dan is dat 80 procent van zijn lichaamslengte. Hij verliest hiermee 1,7 jaar van zijn leven per jaar dat hij een te dikke buik heeft. Mocht de taille nog verder uitdijen en zijn buikomvang groeit tot 142 cm, dan zou hij het risico lopen om 20 jaar van zijn leven te moeten inleveren, hij zou 20 jaar eerder kunnen sterven.

Hoe kun je nu het beste je taille zelf meten? Neem een meetlint en meet de omvang van het smalste deel van je omvang onder je ribben en boven je heupbeen. Je mag daarbij niet je adem inhouden. Om de lengte goed te kunnen vaststellen is het een manier om tegen een vlakke muur te gaan staan, op de blote voeten en met een meetlat op het hoofd een rechte lijn naar de muur te maken. Nu een streep zetten op die plaats en daarbij de lengte meten met het meetlint.

Het onderzoek is preciezer dan het berekenen van de BMI, aldus de Britse wetenschappers. Het zou meer gehanteerd moeten worden en het zou levensverlengend werken, wanneer mensen er zelf meer controle op uitoefenen. Door het gebruik van de BMI methode zou dit de gezondheidsrisico’s van 56 procent van de Britse bevolking kunnen weergeven, door het gebruiken van de meetlint methode, het meten van de taille is het berekenen van de gezondheidsrisico’s van de Britse bevolking tot 69 procent berekenbaar.

DELEN
Vorig artikelKoolhydraten dieet
Volgend artikelEiwitten dieet

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER