Spirulina

0
1327
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Spirulina, of Spirulina platensis zoals de volle naam luidt, is een superfood dat daadwerkelijk als een vitaminebom gezien kan worden. In dit artikel vertellen we je alles over Spirulina. Wat is het precies en waarom is het zo enorm gezond? Welke gezonde elementen vinden we in Spirulina en waar komt het eigenlijk vandaan? Na het lezen van dit artikel heb je een antwoord op deze en andere vragen!

Wat is Spirulina?
Spirulina is een soort alg waar ontzettend veel voedingsstoffen inzitten. Het opvallende aan deze alg is dat deze zo klein is dat deze alleen met een microscoop goed te zien is. Ondanks het geringe formaat zit de alg, die vorm heeft van een spiraal, vol met vitamines, mineralen en aminozuren. Omdat Spirulina volwaardig plantaardig is en toch vol zit met eiwitten, is het ideaal voor vegetariërs.

Oorsprong van Spirulina
Wat weinig mensen weten, is dat Spirulina een van de oudste levensvormen is die onze planeet rijk is. De alg is volgens betrouwbare schattingen maar 3,5 miljard jaar geleden ontstaan. Spirulina bezorgde een belangrijke overgangsvorm tussen bacteriën en planten in het evolutieproces. In feite is deze waterplant een van de sterkste organismen sinds het ontstaan van planten. Sinds Spirulina is ontstaan weet deze alg zich namelijk perfect aan te passen gedurende de miljarden jaren die volgden. Gedurende die periode zijn er diverse volken en culturen geweest die Spirulina hebben gebruikt. Dat zijn zeer uiteenlopende culturen zoals volken uit Afrika, Amerika en het Midden-Oosten.

Waar groeit Spirulina?
Oorspronkelijk komt Spirulina voor in mineraalrijke meren die we op diverse plaatsen in de wereld kunnen vinden. Ook vandaag de dag zijn er veel verschillende plaatsen waar deze gezonde alg groeit. De grootste hoeveelheden natuurlijke Spirulina groeien rond het Tsjaadmeer in Centraal Afrika, langs de Grote Rift Vallei in Oost-Afrika en het Texcoco meer in Mexico. Tegenwoordig wordt Spirulina echter ook veelvuldig gekweekt. Sterker nog: de meeste Spirulina die je aanschaft, is gekweekte Spirulina. Dat betekent overigens niet dat de kwaliteit minder is. Deze Spirulina wordt namelijk in speciale buitentanks gekweekt en wijkt in niets af van de natuurlijke variant.

Waarom is Spirulina zo gezond?
Spirulina is enorm gezond, met name omdat er in de alg ontzettend veel proteïnen(eiwitten) zitten. Alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft, zijn aanwezig in Spirulina. Aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam en uitermate belangrijk voor een goede gezondheid. Er is geen ander plantaardig voedsel te vinden waar zoveel proteïne in zit als in Sprirulina. Dat is ook de reden dat de alg enorm populair is bij vegetariërs. Zij krijgen door het niet eten van vlees namelijk een stuk minder eiwitten binnen en dienen dat te compenseren. Door het nuttigen van Spirulina krijg je gelukkig meer dan genoeg eiwitten binnen.

Naast het feit dat deze alg rijk is aan eiwitten, bevat het ook nog eens vele mineralen. Dit zijn veelal mineralen die belangrijk zijn voor ons lichaam en die we vaak ook nog eens tekort komen. Denk hierbij aan ijzer, calcium en magnesium. Spirulina is bovendien een rijke natuurlijke bron van vitamines. In Spirulina vinden we vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat het een natuurlijke bron van vitamines is, worden ze door ons lichaam veel gemakkelijker opgenomen. Daarnaast bevat Spirulina essentiële vetzuren die zowel voor onze hersenen als onze gewrichten erg belangrijk zijn. Denk daarbij aan GLA, DHA en EPA.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, wordt Spirulina gezien als een rijke bron van anti oxidanten. Deze stimuleren het immuunsysteem en helpt bij het verwijderen van gifstoffen. De alg bevat onder andere Fycocyanine, een enorm krachtige anti oxidant die zelfs anti-kanker eigenschappen krijgt toegeschreven. Verder zijn er studies die aantonen dat Spirulina ontstekingsremmende eigenschappen bezit, de bloedsuikerspiegel stabiliseert, de darmflora in balans brengt en meer energie geeft.

Toepassingen
Spirulina is verkrijgbaar in poedervorm of als tabletten. De poeder is te mengen met allerlei substanties en de tabletten kunnen met wat water worden ingenomen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER