Sapvasten

0
2435
Sapvasten
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Wie heeft het Sapvasten bedacht?

Het Sapvasten dieet is een detoxprogramma waarbij je je lichaam ontgift van alle gifstoffen die je via bewerkt voedsel hebt binnengewerkt. Over de bedenker van de Sapvastenkuur is er weinig bekend.

Waarom detoxen? In de westerse wereld worden we allemaal voortdurend blootgesteld aan verschillende gifstoffen via zwaar bewerkte en onnatuurlijke etenswaren. Dit is de voornaamste oorzaak voor de toename in hart- en vaatziekten, gewrichts-, spier- en darmklachten. Daarnaast eten we meestal veel meer van dit voedsel dan nodig is.

De bedoeling van Sapvasten is om je lichaam snel van de slechte stoffen in overbewerkt voedsel te ontgiften. Afvallen komt dan vanzelf op zo een detox-dieet.

In een dag moet je ongeveer 2 liters aan vocht drinken; een liter hiervan moet sap zijn. Zo’n Sapvasten detox mag je niet langer dan 1 tot anderhalve week doen. Dit hangt natuurlijk ook allemaal af van je gezondheid.

Hoe werkt Sapvasten?

Zoals eerder aangehaald moet je redelijk gezond zijn om het Sapvasten dieet te kunnen doen. Dit dieet is niet voor personen die ziek(denk aan een eetstoornis) of zwanger zijn. Ook voor topatleten is Sapvasten niet geschikt. Raadpleeg eerst je huisarts voordat je aan een Sapvastenkuur begint. Het is vrij intensief en het is daarom belangrijk om te voorkomen dat je onnodige risico’s oploopt.

Gedurende de detox-periode leef je van sappen, water en kruidenthee. Je ontgift tijdens dit traject niet alleen je lichaam, maar ook je emoties en stress. Daarom heb je genoeg ruimte en vrijheid nodig om volledig tot rust te komen en je te ontspannen. Dit is een belangrijk onderdeel van het ontgiftingsproces, omdat je lichaam ontspannen moet zijn om de giftige stoffen los te laten.

Het liefst laat je je begeleiden door vrienden, familieleden of een deskundige. Zo een Sapvasten dieet kan je zelfs in een speciale kuuroord volgen. Deze detox-centra kunnen vrij duur zijn, maar ze geven de nodige begeleiding en vergemakkelijken het ontgiftingsproces zoveel mogelijk.

Wat zijn de voordelen van Sapvasten?

  • Je komt helemaal tot rust.
  • Je lichaam wordt ontgift, waardoor je weerstand en algehele gezondheid verbeterd.
  • Je verliest gewicht.
  • Het is een goed begin voor een gezonder levensstijl.
  • Je herstelt de balans tussen geest en lichaam.

 

Wat zijn de nadelen van Sapvasten?

  • Grote kans op het jojo-effect na het detoxen omdat je lichaam voedsel zal hamsteren.
  • Tijdens het detox-traject krijgt je lichaam niet alle nodige voedingsstoffen naar binnen.
  • Je verliest spiermassa op zo een dieet.

Wat zijn de bijwerkingen van Sapvasten?

Sapvasten is heel intensief en mogelijk niet zo gezond. Binnen een paar dagen kan je wat gewicht verliezen, maar houdt je die eraf na de detox-periode?

Zo’n detox-traject kan best zwaar zijn voor je lichaam omdat je vrij plotseling geen vast voedsel meer consumeert.

Conclusie?

Op dit moment is er heel veel informatie over Sapvasten op het internet te vinden. Er zijn verschillende detoxplannen en recepten die op de Sapvastenkuur zijn gebaseerd op de markt. Echter is dit geen gezonde manier van afslanken. Een gezonder en effectiever manier om af te slanken is om meer te bewegen en gezonder te eten. Kies voor natuurlijk en onbewerkt voedsel en  probeer ten minste 30 minuten per dag te sporten.

DELEN
Vorig artikelPaleo gehaktbal
Volgend artikelPaleo Thaise Kokos soep

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER