Pesten op school

0
1568
Was dit artikel nuttig? Like ons!
Dit artikel gaat over pesten. Een fenomeen waar helaas nog vele kinderen op school mee te maken hebben.

Wat is pesten?
Pesten kan verschillende vormen aannemen. Ieder kind ervaart dit anders. Wanneer iets structureel gebeurd en iemand er last van heeft is het pesten. Pesten kan gaan om buitensluiten, het kind mag niet meedoen met spelletjes, kinderen vallen stil wanneer de bepaalde leerling bij het groepje komt staan of het kind wordt nadrukkelijk genegeerd. Pesten kan ook gaan om schelden en treiteren, of soms heeft een leerling zelfs met fysiek geweld te maken. Vroeger ‘stopte’ het pesten in het eigen huis, zodra je thuis was had je er niet mee te maken. Natuurlijk bleef het gedrag je dwars zitten, maar in je eigen huis was je veilig, daar kon niemand je iets maken. Met de technologie van tegenwoordig gaat het pesten overal door, via de weg van het internet. Het zogenoemde internetpesten komt steeds vaker voor.

Wat voor sociale gevolgen heeft pesten?
Pesten doet veel met een kind. Elke dag horen dat je dik, lelijk, dom, etc. bent doet veel met je zelfbeeld. Als je iets maar vaak genoeg hoort, ga je het vanzelf geloven. Een laag zelfbeeld heeft gevolgen voor de rest van je leven. Een laag zelfbeeld is zo gekomen, maar dit weer overwinnen duurt jaren. Zelfvertrouwen heb je niet zomaar opgebouwd.
Daarnaast zorgt pesten ervoor dat het kind liever niet naar school gaat, hij of zij zal excuses gaan zoeken om niet te gaan. Soms zijn het niet eens excuses, maar is een kind echt ziek door het pesten. De afgelopen jaren worden er ook steeds meer gevallen van zelfmoord door pesten bekend.
Zoals eerder genoemd kan pesten voor een negatief zelfbeeld zorgen. Een negatief zelfbeeld zorgt ervoor dat het kind vindt dat hij of zij er niet mag zijn. Hij of zij denkt bij alles na of ‘anderen’ het niet stom zullen vinden, of ze hem er niet mee zullen pesten. Zie je dat groepje giechelen? Of fluisteren? Ze hebben het vast over mij… Die baan, die wil ik echt graag! Maar waarom zullen ze mij aannemen? Die leuke jongen of dat leuke meisje, waarom zou die op mij vallen? Waarom wil mijn beste vriend/vriendin eigenlijk met mij bevriend zijn? Vermoeiend, al die twijfels! Maar daar heeft iemand met een negatief zelfbeeld dagelijks mee te maken.

Wat kun je tegen pesten doen?
Zorg allereerst voor een goede band met het kind. Pesten is angst en angst maakt vaak dat een kind niet durft te vertellen dat het gepest wordt. Bij pesten horen vaak ook bedreigingen: “Als je het verteld doen we dit of dat met je”. Let op signalen;

– Gaat je kind graag naar school?
– Heeft jouw kind vrienden?
– Let op lichamelijke klachten.
Daarnaast is het belangrijk om een open communicatie te hebben. Maak tijd voor een goed gesprek met je kind, zorg dat jouw kind weet dat ze altijd bij jou terecht kan. Zorg voor veiligheid! Maak pesten bespreekbaar en geen taboe!
Als je vermoedt dat je kind gepest wordt, ga dan praten met de leerkracht of mentor van je kind. Een eventuele weerbaarheidstraining kan handig zijn, maar is niet altijd nodig. Jouw kind naar een vechtsport sturen is een optie, maar niet wenselijk als jouw kind ineens zelf de agressor gaat worden.
Wanneer het pestgedrag blijft aanhouden, blijf dan in gesprek met de school. De school dient een veilige omgeving voor jouw kind te bieden en voldoende toezicht te houden.  Vaak blijken pauzes het ultieme moment te zijn om elkaar te pesten. Meestal is er wel toezicht door leerkrachten, maar vaak zijn deze alleen bezig met elkaar of zien zij de pleindienst als hun momentje om te kunnen ontspannen. Wat kinderen elkaar aan doen, hebben ze vaak niet eens door!
Durf vooral (door) te vragen bij jouw kind en bij de leerkrachten.  Ook de leerkrachten zijn mede verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw kind. Wanneer zij niet in staat blijken te zijn goed toezicht te houden op jouw kinderen, dan doen ze iets niet goed.
Wanneer het contact met de leerkrachten faalt, probeer dan eventueel in contact te komen met de ouders van het kind. Meestal hebben zij er geen weet van wat hun kind jouw kind allemaal aandoet. Afhankelijk van de ouders van dat kind kunnen zij ook hun kind erop aanspreken.
Dat jouw kind gepest wordt, hoeft niet altijd een definitief ding te zijn.  Dit gedrag kan, met de juiste begeleiding, ook ombuigen. Soms worden de pesters en slachtoffers zelfs gewoon weer vrienden.
In ieder geval hoef je pestgedrag absoluut niet te accepteren.  Geef het ook niet zomaar op.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER