Orlistat

0
1572
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Wie zit achter Orlistat?

Orlistat is een medicatie dat wordt gebruikt om overgewicht en obesitas te behandelen. Deze afslankkuur gebruik je in combinatie met een gezond en vet-arm dieet om af te vallen. Voor een optimale werking moet je bij elke hoofdmaaltijd 60 of 120 milligram van Orlistat innemen.

 

Orlistat is geïsoleerd uit Streptomyces toxytricini en wordt op de markt gebracht door Hoffmann-La Roche en GlaxoSmithKline onder de merknamen Xenical en Alli.

Initieel was Orlistat alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen. Hier kwam verandering in in 2007 in de Verenigde Staten en in 2008 in Europa. In Nederland kan je pillen van 60 mg zonder doktersvoorschrift kopen bij de apotheek.

 

Hoe werkt Orlistat?

Orlistat remt of vermindert de opname van vetten uit je maaltijden. Het remt dus vetverterende enzymen in je darmen en maag. De vetten die je eet worden niet opgeslagen in je lichaam, maar worden onverteerd via je ontlasting afgevoerd.

Daarom wordt aanbevolen om dit middel in combinatie met een vetarm dieet te gebruiken. Op zo een manier verlies je veel meer gewicht tijdens de dieetperiode.

 

Orlistat mag je niet meer dan drie keer per dag innemen. Je neemt het binnen een uur na je maaltijd in. De vetten in je maaltijd zullen dan via je darmen uit je lichaam worden afgestoten. Eet je een maaltijd dat geen vetten bevat, dan is het niet nodig om dit middel in te nemen. Orlistat werkt pas als er vet in je voeding aanwezig is. Ook als je een maaltijd overslaat is het niet nodig om Orlistat in te nemen.

 

Binnen een periode van 12 weken moet je al meer dan 5% van je lichaamsgewicht zijn afgevallen. Is dit niet het geval, dan werkt Orlistat niet bij je. Het heeft dan geen zin om het in te nemen.

 

Wat zijn de voordelen van Orlistat?

Het is een bewezen afslankmiddel waarmee je veel sneller op gewicht kan komen. Je hoeft eigenlijk geen dieet te volgen, want  de vetten uit je maaltijden worden niet opgenomen dankzij Orlistat. Je mag zelfs meer eten dan voorheen.

 

Wat zijn de nadelen van Orlistat?

De vetten die je eet worden via je ontlasting uit je lichaam afgevoerd. Je zult dus vettige ontlasting krijgen of zelfs anale lekkage. Eet je minder vet, dan zal je ook minder last hebben hiervan.

 

Hou tijdens je dieet wel rekening met je consumptie van suiker. Orlistat heeft hier geen invloed op, alleen de vetten houdt het tegen. Om optimale resultaten te zien adviseer ik om minder suikers te gebruiken.

 

Daarnaast zal je lichaam de vetoplosbare vitaminen en bepaalde geneesmiddelen ook niet kunnen opnemen. Deze worden samen met het vet uit je lichaam afgevoerd. Raadpleeg je arts over mogelijke interacties tussen Orlistat en andere medicaties die je gebruikt.

 

Wat zijn de bijwerkingen van Orlistat?

Het is gebruikelijk dat het een tijdje duurt voordat je lichaam gewend raakt aan Orlistat. Aan het begin van je kuurperiode kan je de volgende bijwerkingen meemaken:

  • Vaker naar het toilet gaan.
  • Flatulentie.
  • Vettige diaree.

Vooral als je veel vet eet zullen deze bijwerkingen zich vaak kunnen voordoen.

 

Daarnaast kan je bijwerkingen als verkoudheid, hoofdpijn, hypoglykemie en influenza ervaren. Hou de bijwerkingen bij en bespreek die met je arts. In de meeste gevallen verdwijnen deze bijwerkingen zodra je lichaam aan Orlistat gewend is geraakt. Indien je lichaam te gevoelig is voor Orlistat is het aan te raden daar meteen mee te stoppen.

 

Conclusie?

Met Orlistat kan je zonder te veel moeite afslanken, en je hoeft eigenlijk niet eens op je voeding te letten. Wil je optimale resultaten zien dan is het wel aan te raden om minder suiker en vetten te eten. Maar dat is niet verplicht om resultaat te zien.

Houdt je bijwerkingen wel in de gaten en volg deze kuur het liefst onder toezicht van een arts. Het komt niet vaak voor, maar er zijn personen die niet tegen de bestanddelen van dit middel kunnen. Hou daarom heel goed bij hoe je lichaam hierop reageert en bespreek dit met je huisarts.

Orlistat kan afslanken voor je vergemakkelijken, maar raadpleeg altijd eerst je arts voordat je hieraan begint.

 

DELEN
Vorig artikelGlutenvrij dieet
Volgend artikelPaleo Ontbijt Salade

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER