Nationaal Park zuid-Kennemerland

0
2438
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een schitterend natuurgebied in de provincie Noord-Holland. Het ligt langs de kust tussen IJmuiden en en Zandvoort. Het is een schitterend gebied om te wandelen en te fietsen of paard te rijden. In het gebied zijn verschillende dieren zoals konikpaarden, reeën, herten en schotse hooglandrunderen te zien. Ook kunt u vogels vanuit de vogelkijkhut bij het duinmeer in Midden-Heerenduinen bewonderen en komen er kleinere dieren zoals de zandhagedis en de rugstreeppad voor. Ook kunt u er genieten van prachtige bloemen en planten, zoals het duinviooltje en in de nattere gebieden de witte orchidee en de parnassia. Bij zee kunt u de zeewinde en de zeedistel bewonderen. De combinatie van bos, duin en zee maakt dit tot een bijzonder natuurgebied waar u urenlang kunt genieten.

Er zijn enkele leuke wandelroutes, waarvan de kortste van 1,9 kilometer ook heel geschikt is om met kinderen te doen. Er zijn 3 speelweides, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en u gezellig kunt picknicken. Hutten bouwen is er toegestaan. Wilt u wat langer wandelen, dan kunt u kiezen voor een mooie wandeling van 3,5 kilometer langs landgoed Koningshof vlak bij Haarlem of een lange wandelroute van 13,7 kilometer door de duinen.

Houdt u van hardlopen dan is de Trailrun Zuid-Kennemerland van 17,5 kilometer wellicht interessant voor u. Deze route loopt door de landgoederen Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen, die allen deel uitmaken van dit natuurgebied. Voor fietsers en ruiters zijn speciale paden aangelegd.

Gelukkig is het park ook voor mindervaliden over het algemeen goed bereikbaar. Vrijwel alle fietspaden zijn voor rolstoelen en scootmobielen bereikbaar. Bij het bezoekerscentrum is een special zandrolstoel, de Wombat, te huur voor slechts 5 Euro per dag en een legitimatiebewijs als borg. Zo kunnen ook mindervaliden op het strandje en in het water van Duinmeertje ‘t Wed komen. Het bezoekerscentrum kunt u vinden op de Kennmerduinen, Zeeweg 13, in Overveen. Blindegeleide- en hulphonden zijn in het hele park welkom, als ze in functie en herkenbaar zijn door een tuigje of hesje. Dit geldt ook voor de plaatsen waar ‘gewone ‘honden niet zijn toegestaan.

DELEN
Vorig artikelSuperfoods
Volgend artikelNationaal park de Meinweg

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER