Nationaal park de Meinweg

0
3334
Was dit artikel nuttig? Like ons!

 

 

Het Nationaal Park de Meinweg is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette en ligt ten oosten van Roermond in de provincie Limburg. Het Nationaal Park de Meinweg heeft een oppervlakte van maar liefst 1800 hectare. De naam ‘Meinweg’ kent zijn oorsprong uit het Keltische woord ‘gemeyne’, dit betekent ‘gemeenschappelijk’ of ‘samen’. Het “gemeinde weide” van de veertien dorpen, waren diegene die het gebied bestuurden en gebruikten. Zes van die veertien dorpen liggen nu in Nederland.

Voor Nederland is de Meinweg een uniek terrassenlandschap. Er zijn drie steile overgangen tussen de verschillende terrassen te zien. Het totale hoogteverschil tussen de drie terrassen is 50 meter. Het park is rijk aan verschillende soorten landschappen. Zo zijn er beekdalen te vinden. In deze beken komen veel flora en fauna voor. Ook zijn er heiden en vennen, bossen en weilanden te vinden. Dit maakt de Meinweg een geschikte woonplek voor dieren. Er zijn dan ook meer dan 100 soorten vogels te vinden. Meer dan 40 soorten zoogdieren, onder ander vossen en wildzwijnen. Verder leven er heel wat soorten reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, vissen en weekdieren. Het bijzondere aan de Meinweg is dat het nog het enige gebied binnen Limburg is waar de adder voorkomt. Dat is de reden waarom de adder voorkomt in het logo van het nationale park.

Niet alleen zijn er heel veel verschillende soorten dieren te bezichtigen. Er zijn wel meer dan 700 soorten planten en bomen te vinden het nationale park.
Er zijn verschillende mogelijkheden om onder begeleiding van een gids een tocht in de Meinweg te maken. Wekelijks worden er excursies gegeven. Maar het is ook mogelijk om met een eigen groep een gids te reserveren. Ook worden er speciaal voor scholen programma´s aangeboden. En is het park ook toegankelijk voor mensen met een beperking, doordat het park begeleide natuuractiviteiten op maat aanbiedt.

DELEN
Vorig artikelNationaal Park zuid-Kennemerland
Volgend artikelEiwitten

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER