Maagballon

0
1631
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Op zoek naar een alternatief voor de maagverkleining? Probeer een maagballon! In tegenstelling tot de maagverkleining is bij het inbrengen van een maagballon geen operatie nodig. Het inbrengen gebeurt door je slokdarm. Zodra het is ingebracht wordt de maagballon met fysiologisch zout gevuld en een lichaamsvriendelijke kleurstof. Zo een maagballon is gemaakt van duurzaam en elastisch silicone. Het is spiegelglad van buiten en zal je maagwand niet beschadigen.

Hoe werkt een maagballon?

De ballon zit in je maag en geeft je een vol gevoel waardoor je minder gaat eten. Daarnaast vertraagd het de transport van voedsel van je slokdarm naar je maag. Een maagballon wordt poliklinisch ingebracht binnen 30 minuten. Na de behandeling mag je meteen naar huis. Let wel dat je 2 of 3 dagen na de ingreep een beetje misselijk zal zijn. Daarna ben heel snel weer de oude.

 

De maagballon mag niet langer dan 6 maanden in je maag zitten. Hierna ontstaat er een lekkagerisico. De ballon wordt aangetast door maagzuur, en na 6 maanden kan het stuk gaan en belanden in je darmkanaal. Voor je eigen veiligheid is het aan te raden de maagballon binnen 6 maanden te laten verwijderen.

Het laten verwijderen van de maagballon is ook maar een kleine ingreep. Het gebeurt op dezelfde manier als het was ingebracht, via de slokdarm en je mond.

Een maagballon laten plaatsten

Indien je een maagballon wilt laten plaatsen zal je eerst een intakegesprek moeten voeren. De kalmeringsmiddelen worden via een infuusnaald in je hand toegediend. Het kan ook voorkomen dat je een verdovende gel moet doorslikken. Kort voor de ingreep wordt er met Xylocaine in je keel gespoten.

 

Zodra je onder narcose ligt zal de arts een kijkoperatie uitvoeren met een flexibele kijkbuis. Dit is een voornonderzoekje voor de ballon wordt ingezet. Indien alles goed is wordt de kijkbuis verwijderd en kan de ballon worden ingezet. Hiervoor gebruikt men een voerdraad.

Zodra de ballon goed in je maag is geplaatst wordt dit gecontroleerd met een maagkijker. Zit hij juist, dan wordt er 400 tot 700 cc fysiologisch zout en een lichaamsvriendelijke kleurstof ingedaan. De maagballon zal nu in je maag blijven drijven en je zo een vol gevoel geven.

 

Het natraject

Zoals eerder genoemd voelen vele patiƫnten zich 2 tot 3 dagen na het laten plaatsen van de maagballon heel erg misselijk. Dit gebeurt omdat je lichaam nu moet wennen aan een vreemd voorwerp. Voor de misselijkheid kan je medicijnen halen bij de arts. Daarnaast krijg je ook maagzuurremmers om de maagballon te beschermen.

Welke nadelen kent de maagballon?

  • Misselijkheid aan het begin
  • Maagperforatie
  • Je maagballon kan tussentijds leeglopen

Welke voordelen kent de maagballon?

  • Het wordt snel en makkelijk ingebracht
  • Er is geen operatie nodig
  • Je hoeft niet onder narcose. Je krijgt Dormicum en Alfentanyl toegediend.

De maagballon is een goed alternatief voor de maagverkleining. Het wordt heel makkelijk en snel ingebracht en na 6 maanden wordt het even makkelijk weer verwijderd. Door het gevoel dat het je geeft ga je meteen minder eten. Hierdoor kan je heel makkelijk afslanken.

 

DELEN
Vorig artikelHistamine Dieet
Volgend artikelAlcachofa de Laon

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER