Koemelkvrij Dieet

0
1239
melk dieet
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Een Koemelkvrij dieet is eigenlijk voor personen met een koemelkallergie. In zulke personen reageert het afweersysteem abnormaal, en worden er antistoffen tegen de eiwitten in koemelk aangemaakt. Deze allergie zien we heel vaak bij zuigelingen voorkomen, omdat bij hen het maagdarmkanaal nog niet volgroeid is.

 

In normale gevallen worden de eiwitten uit koemelk in het maagdarmkanaal omgezet tot enzymen. Dit is nodig om door de darmwand heen te komen en daarna in je bloed te worden opgenomen. Eenmaal in je bloed worden ze naar alle cellen in je lichaam vervoerd om als bouwstoffen te fungeren.

 

De darmwand fungeert dus als filter waardoor alleen de afgebroken eiwitten doorkomen. In zuigelingen merken we dat die darmwand nog te grote filtergaatjes heeft, waardoor de onafgebroken eiwitten in hun bloed terecht komt. Deze te grote brokstukken eiwit zullen dan een allergische reactie aanwakkeren in je lichaam. Zuigelingen krijgen meestal veel koemelk toegediend via flesvoeding. Bij hun kan het dus heel snel mis gaan.

 

Personen met aanleg voor allergische reacties herkennen deze eiwit brokstukken als vijandig. Er worden daarom antistoffen aangemaakt om ze te bestrijden. De antistoffen doen dit door zich aan mestcellen te hechten in je lichaam. Deze speciale cellen zijn overal in je lichaam, het meest in je huid, de maagdarmkanaal en de slijmvliezen van je luchtwegen.

 

Blijft de zuigeling toch koemelk gebruiken dan zullen deze eiwitbrokken zich aan de antistoffen hechten. Hierdoor worden de mestcellen actief en wordt de inhoud aan de omgeving vrij gegeven. Wanneer dit gebeurt zal de zuigeling klachten ervaren. Koemelk allergie is niet leeftijdsgebonden, je kan het op elke leeftijd ervaren. Bij zuigelingen is het, vanwege flesvoeding, de grootste oorzaak van allergische reacties.

 

Een koemelk dieet

De enige manier om van deze klachten af te zijn is door een koemelkvrij dieet te volgen. Koemelk wordt dus volledig vermeden. Je dient je consequent te houden aan dit dieet om geen allergische reacties te ervaren. Voor zuigelingen zijn er speciale maatregelen ontworpen om te voorkomen dat ze nog meer voedsel-allergieën ontwikkelen. Op het internet vind je makkelijk tips over hoe je koemelk kunt vermijden. Je kunt koemelk vervangen met een heleboel andere stoffen bijvoorbeeld. Zo kan je nog genieten van je favoriete gerechten zonder die lastige klachten.

 

Dit dieet is overigens niet zo zeer een afslankmethode, maar een manier om allergische reacties te vermijden. Het is een noodzakelijke manier van eten voor personen met koemelkallergie. Bij hen kan slechts een beetje koemelk al erge consequenties hebben. Zij kunnen daarom nooit van dit dieet afwijken. Een goed en consequent voedingspatroon is daarom van essentieel belang.

 

Gelukkig zijn genoeg voedingsitems op de markt die geen koemelk bevatten. Je kan dus nog genieten van je favoriete voedingsmiddelen zonder klachten te ervaren. In deze producten hebben zij koemelk met wat anders vervangen. Jij kan dit dus ook doen. Het kan even duren voordat je dit onder knie hebt, maar uitgebreid uitleg vind je zeker snel.

 

Heb jij een koemelkallergie? Heb je het vermoeden dat je eentje hebt? Het beste kan je de huisarts raadplegen en daarna de nodige stappen nemen.

DELEN
Vorig artikelKoolsoepdieet
Volgend artikel13 Dagen Dieet
Hoi! Mijn naam is Miranda. In mijn dagelijkse leven ben ik diëtiste en houdt me dus bezig met voeding en diëtiek. Mijn doel is om iedereen zo goed mogelijk te informeren over wat er zoal verkrijgbaar is op het gebied van diëtiek.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER