Het Zoutloos Dieet

0
1722
zoutloos dieet
Was dit artikel nuttig? Like ons!

 

Wie zit achter het Zoutloos Dieet?

Een Zoutloos dieet, ook genaamd een natriumbeperkt dieet, is een dieet speciaal voor personen met hartfalen, levercirrose of hoge bloeddruk. Op dit dieet eet je dus zoutloze producten zoals zoutloze boter of brood. Producten die normaal zout moeten bevatten zal je moeten vervangen met zoutloze alternatieven.

 

Naast een Zoutloos Dieet is er ook een minder strikte Zoutarm Dieet. In tegenstelling tot het Zoutloos Dieet mag je op een Zoutarm dieet wel zout gebruiken. Let wel dat je producten met relatief veel zout vermijd. Je mag dus wel zout consumeren, maar dan in mindere mate.

 

Hoe werkt het Zoutloos Dieet?

Een Zoutloos Dieet wordt voorgeschreven wanneer er sprake is van oedeem. Denk aan bijvoorbeeld nierziekten, hoge bloeddruk, hartziekten of zwangerschapsintoxicatie.

 

In gevallen van oedeem weerhoudt je lichaam water en zouten. Zodra er geen zout meer in je lichaam voorkomt, zal het water zich niet meer opstapelen. Normaal gesproken zorgen je nieren ervoor dat een surplus aan zouten via urine uit je lichaam wordt geleid. In sommige gevallen lukt dat maar niet en zal je lichaam dan vocht vasthouden. In zulke gevallen raad men aan om minder of totaal geen zout meer te consumeren.  Alleen de arts kan in zulke gevallen bepalen hoe streng je dit dieet moet navolgen. Moet je op een zoutarm dieet of op een zoutloos dieet?

 

Op dit dieet vermijd je zouten in al je voedingskeuzes. Kies zoutloze varianten van alles. Gebruik ook alleen maar laag-mineraalhoudende waters om te koken of om te drinken. In verse groenten en fruit zit er van nature weinig zout. In de geblikte varianten, daarentegen, zit er juist veel natrium. Eet daarom alleen verse groenten en fruit. Vleeswaren kan je liever gewoon vermijden. Daarin zitten er meestal teveel zouten.

 

Wat zijn de voordelen van het Zoutloos Dieet?

  • Je lichaam houdt minder vocht vast.
  • Je bloeddruk zal een veiliger niveau bereiken.
  • Het is een effectieve strategie wanneer je last hebt van nierziekten, hoge bloeddruk, hartziekte of zwangerschapsintoxicatie.
  • Je merkt heel snel een afname in gewicht.

 

Wat zijn de nadelen van het Zoutloos Dieet?

  • Moeilijk vol te houden omdat de meeste voedingswaren zout bevatten.
  • Ook wordt het klaarmaken van gerechten wat lastiger. Hoe breng je je gerecht op smaak zonder zout?
  • Gebruik je het Zoutloos Dieet om af te vallen, let wel dat je vocht verliest en geen vet.

 

Wat zijn de bijwerkingen van het Zoutloos Dieet?

Dit dieet wordt voorgeschreven voor medische redenen. Je kan ook uit jezelf zoutloos of zoutarm gaan eten. Er zijn geen risico’s gelinkt aan het volgen van een zoutarm of zoutloos dieet.

 

Conclusie?

Een Zoutloos Dieet is een effectieve en ook essentiële voedingsplan in gevallen van oedeem. Personen zonder deze gezondheidsklachten kunnen dit dieet gebruiken om binnen een korte periode wat gewicht te verliezen. Op dit dieet verlies je immers geen vet, maar wel vocht. En dat gaat doorgaans veel sneller. Vandaar dat je heel snel een verschil op je weegschaal zal merken.

 

Het lastigste van het Zoutloos Dieet is dat er van nature wat zout zit in vrijwel alle voedingsitems. Daarnaast is het lastig om gerechten op smaak te brengen zonder zout toe te voegen. Dit dieet is daarom een van de lastigste voedingsplannen om vol te houden. Gelukkig zijn er voldoende zoutloze en zoutarme recepten beschikbaar op het internet. Heb jij die al geprobeerd?

 

DELEN
Vorig artikelPaleo uitse Kielbasa met broccoli sla en kool
Volgend artikelStreep je slank Box
Hoi! Mijn naam is Miranda. In mijn dagelijkse leven ben ik diëtiste en houdt me dus bezig met voeding en diëtiek. Mijn doel is om iedereen zo goed mogelijk te informeren over wat er zoal verkrijgbaar is op het gebied van diëtiek.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER