Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

1
4628
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Het aanbod aan hardloopschoenen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Bij het uitzoeken van nieuwe hardloopschoenen kan het daarom behoorlijk lastig zijn de goede schoenen te kiezen. Toch is het van belang hier veel aandacht aan te besteden, omdat het dragen van de juiste schoenen bijdraagt aan het verkleinen van de kans op blessures. Ook kan uw loopplezier aanzienlijk toenemen wanneer u comfortabele schoenen draagt tijdens het hardlopen. Het is dus belangrijk de juiste schoen voor u te vinden, maar dit is lang niet altijd gemakkelijk. Er zijn een aantal factoren die u kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste hardloopschoenen.

Ten eerste is het belangrijk te kijken naar het gebruiksdoel van uw schoenen. Wanneer u meestal in het bos loopt, heeft andere schoenen nodig dan wanneer u op geasfalteerde wegen loopt. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen trainings- en wedstrijdschoenen. Hier geldt dat wedstrijdschoenen gemiddeld genomen lichter zijn, maar hierdoor minder steun en bescherming kunnen geven.

Welke hardloopschoenen voor u het meest geschikt zijn, is onder andere afhankelijk van uw gewicht. Een zwaarder persoon heeft namelijk meer schokdemping nodig dan een lichter persoon. De schokdemping van hardloopschoenen is van zeer groot belang, omdat deze door het opvangen van schokken uw gewrichten beschermt tegen kraakbeenschade. Behalve uw gewicht kan ook het gewicht van de schoen belangrijk zijn. Over het algemeen geldt dat lichtere schoenen minder belemmeringen geven en dus prettiger lopen.

Een andere factor die essentieel is bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen is de stand van uw voeten. Bij een speciaalzaak kunt u een analyse laten maken van de afwikkeling van uw voet. De term die hier meestal voor gebruikt wordt is pronatie. Aan de hand van de loopanalyse wordt uw pronatietype bepaald en kan exact worden uitgezocht waar in uw schoenen extra demping of steun nodig is. Het meest voorkomende pronatietype is overpronatie. Er wordt geschat dat ongeveer 50% van de hardlopers hier last van heeft. Bij overpronatie draait de voet te ver naar binnen tijdens het afrollen. Dit kan leiden tot klachten als peesontstekingen en knieproblemen. Een kleiner gedeelte hardlopers proneert te weinig wat kan leiden tot onder andere lage rugpijn. Gelukkig kunnen al deze klachten voorkomen worden door de juiste hardloopschoenen te kiezen.

Ten slotte: Neem vooral de tijd bij het kiezen van nieuwe hardloopschoenen. Ga naar een speciaalzaak waar ze u kunnen adviseren en een analyse kunnen maken van uw looppatroon en de stand van uw voeten. Wanneer u enige tijd stopt in het uitzoeken van de juiste schoenen zal dit uw loopplezier enorm ten goede komen.

DELEN
Vorig artikel5 Tips om beter te presteren met hardlopen
Volgend artikelSimpele methode om 4,5 kilo af te vallen in 2 weken
Wij van "Snel Afvallen Online" weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om af te vallen. Wij helpen jou uit eigen ervaring hoe je makkelijk kan afvallen. Ook helpen wij jou met gratis tips hoe je slank kan blijven!

1 REACTIE

  1. Zeer goede uitleg Fleur! Het kopen van de juiste hardloopschoenen is zeker niet eenvoudig en vereist kennis. Mensen die beginnen met hardlopen doen er goed aan om een loopanalyse te laten uitvoeren en op basis daarvan een schoen te kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER