Gezondheidsapp Apple iPhone6: verpleegster aan huis?

0
2415
iphone healthcare
Was dit artikel nuttig? Like ons!
Draagbare gadgets en apps die uw vitale functies, fitheid en gezondheid volgen, worden steeds beter. Mogelijke datalekken vormen echter een risico.

Waarom wachten op een afspraak bij de dokter als je gewoon even op je telefoon of horloge kan checken hoe het met je gezondheid gesteld is? Apple heeft de iPhone 6 gelanceerd, met een nieuwe gezondheidsapp en de daaraan gelinkte tool voor ontwikkelaars, HealthKit genaamd. Via deze software kunnen gegevens over gezondheid en fitheid gedeeld worden. De toepassing is ook geïntegreerd in de nieuwe Apple Watch en zou in staat zijn alles te monitoren: van de hartslag van de drager tot zijn of haar chronische aandoeningen.

Nike, de partner van Apple, heeft lang gewerkt aan een draagbare gezondheidsgadget. Ook andere bedrijven in de gezondheids- en technologische sector hebben de nodige inspanningen geleverd. Zo verkopen Fitbit en Wahoo Fitness armbanden en andere toepassingen, die veel weg hebben van horloges, aan lopers. HealthKit gaat veel verder. Niet alleen de gezondheid van de gebruiker wordt gemeten, maar ook zijn ziektesymptomen.

“Als een patiënt zijn bloeddruk meet, brengt HealthKit de app automatisch op de hoogte”, aldus Craig Federighi (Apple), tijdens de lancering van HealthKit afgelopen zomer. “De app kan automatisch checken of de gemeten waarden binnen de normen zijn volgens gepersonaliseerde parameters van elke patiënt. Bij afwijkingen wordt er een verwittiging gestuurd naar het ziekenhuis of de dokter. De arts kan dan onmiddellijk reageren.” HealthKit wordt dus een soort verpleegster, die ziektesymptomen en vitale functies controleert en wanneer nodig de dokter op de hoogte brengt.

Apple is niet de enige speler op de markt. Intel en de Michael J Fox Foundation hebben een gelijkaardige draagbare gezondheidsgadget ontwikkeld om Parkinson op te volgen. Koppels met vruchtbaarheidsproblemen kunnen DuoFertility, een andere draagbare app, volgen. Deze toepassing volgt constant een aantal fysieke parameters op, waarbij tot 20 000 gegevens per dag gevolgd worden en doorgegeven aan een draadloze lezer. Op basis daarvan wordt het koppel geïnformeerd wanneer de beste kans is op bevruchting. De CEO van DuoFertility, dokter Claire Hooper, zegt dat er ook plannen zijn om toepassingen te ontwikkelen voor pijn- en slaapproblemen. Een ander bedrijf, Valencell, heeft oordopjes ontwikkeld die de vitale functies opvolgen.

De markt voor draagbare gezondheidstoepassingen is echter nog beperkt. “Specifieke draagbare gezondheidsgadgets zullen zeker gebruikt worden door patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes of een hoge bloeddruk”, zo voorspelt Jeff Yang van The Futures Company, een consultancybedrijf
.
Gezien het grote aantal patiënten wereldwijd is er een niet verwaarloosbaar aantal potentiële kopers. Jack Kent, mobiel analyst bij IHS, heeft echter zijn bedenkingen. “Voor de consument is de markt van dergelijke draagbare apparaten nog steeds een echte nichemarkt. Naast de ontwikkeling van smartwatches voor algemeen gebruik zijn al veel inspanningen geleverd met focus op specifieke niches zoals gezondheid, wellness en fitheid.”

Hoewel heel wat gezondheidsapps een groot aantal data bijhouden, is er geen centraal systeem om de informatie van honderden miljoenen iPhone-gebruikers te verzamelen, laat staan om deze te evalueren. “Als bijvoorbeeld een diabeticus zijn bloedwaarden gedurende drie weken verzamelt en dan naar de dokter brengt, is dit nuttig”, aldus dokter Sathish Misra van het John Hopkins ziekenhuis in Baltimore. “Maar zonder systeem om de informatie die deze gadgets verzamelt te behandelen, is het een verspilling van geld en tijd.”

Volgens Misra kan het uitbrengen van de gadgets op de markt toch positief zijn. Zij die meegaan in het verhaal, oefenen immers druk uit op de gezondheidssector om een systeem te creëren om de informatie te verwerken. Ziekenhuizen zullen er volgens hem voor kiezen slechts een beperkt aantal toepassingen aanvaarden om niet te veel tijd te verspillen.

Er rijst echter ook onmiddellijk een mogelijk probleem: volgens een test van Symantec lekken gezondheidsgadgets echter gegevens van hun gebruikers: 20% van de gadgets gaven verificatiegegevens, waaronder logingegevens, door in niet-versleutelde tekst . Bovendien was er de afgelopen jaren een enorme stijging van pogingen om gezondheidsgegevens te hacken. Volgens een rapport van Websense was er de afgelopen tien maanden zelfs een stijging van 600% in de pogingen om systemen van ziekenhuizen in de VS te hacken.

Los van de veiligheidsbekommernissen, is het ook nog de vraag of consumenten zitten te wachten op draagbare gezondheidsgadgets? “Volgens mij niet”, zegt Yang, “Gelijkaardige producten stagneren nu al. Meer algemene apparaten, zoals Apple Watch, zullen veel van deze zaken overbodig maken. De integratie van deze diensten in één apparaat is dan ook het antwoord. “Zo moet je je geen zorgen maken over een ander toestel dat je moet updaten, opladen en bijhouden.”

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER