Gezondere levensstijl kan miljoenen levens redden

0
1196
gezondere levensstijl
Was dit artikel nuttig? Like ons!
Zonder twijfel is één van de grootste kwalen van de 21ste eeuw onze relatief ongezonde levensstijl. Dat gaat dan niet enkel over vervuiling en allerhande maar eerst en vooral over ons eetpatroon. Het eetpatroon dat we ons in onze samenleving gewoon hebben gemaakt is in feite verre van gezond te noemen. Sterker zelfs: een aanpassing van ons dieet zou miljoenen levens wel eens kunnen redden.

Minder vlees, meer gezond

Een onderzoek gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences uitgevoerd door onderzoekers aan de gerenommeerde universiteit van Oxford ging de effecten van een meer vegetarisch dieet na op zowel gezondheid als op ons milieu. De conclusie is even simpel als verontrustend: we eten als samenleving duidelijk veel te veel vlees. Een mens is gemaakt om op een gebalanceerd dieet te leven en wij als kinderen van onze tijd hebben door te veel vlees te eten de balans danig verstoord. Om de hallucinante cijfers er even bij te halen: als men zich wereldwijd aan een meer vegetarisch dieet zou houden zouden jaarlijks niet minder dan acht miljoen mensen minder de dood te vinden vanaf 2050. Zo extreem als vegetarisch hoeft het trouwens niet te gaan om al een enorme impact te hebben: alleen al door de huidige richtlijnen te volgen schat men dat er ieder jaar vijf miljoen mensen minder overlijden zouden. De basis van een aangepast dieet? Minder vlees, meer fruit en groenten.

Het milieu

Niet alleen op ons lichaam zou een aangepast dieet een gunstig effect hebben maar ook op de planeet waarop we wonen. Vleesproductie vergt immers een behoorlijke CO²-uitstoot en is vrij belastend voor het milieu. Een aanpassing van de eetgewoonten zou dan ook kunnen helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een vegetarisch dieet zou kunnen zorgen tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met maar liefst 63 procent. Enkel maar de huidige richtlijnen volgend zou dat percentage ook al 29 bedragen.

Veel geld

Niet alleen onze gezondheid en ons milieu zouden positieve effecten ondervinden van een aanpassing van ons eetpatroon maar ook de geldbuidel. Jaarlijks zou er tot 900 miljard euro bespaard kunnen worden op zowel gezondheidszorg. Daarenboven zou er nog eens 500 miljard euro winst behaald kunnen worden door de mindere uitgaven in de strijd tegen de klimaatsverandering en daling in uitstoot van broeikasgassen die een dieet met minder vlees zou betekenen.

DELEN
Vorig artikelStacker 4 Fatburner
Volgend artikelCaribische Jerk Kip

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER