Fructose Malabsorptie

0
1012
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Wat is Fructose Malabsorptie?

We leven tegenwoordig echt in een wereld van voedings-allergieën en -intolerantie. Alles moet nu glutenvrij, lactosevrij of nog erger. Men wordt bewuster van alles wat in ons voedsel zit en welke werking het op ons lichaam heeft. Zo bestaat er ook Fructose intolerantie of Fructose Malabsorptie. In dit geval kan je lichaam vruchtensuikers niet aan. Voor deze personen is het Fructose intolerantie dieet bedacht. Vanzelfsprekend wordt er bij dit dieet vruchtensuikers (oftewel fructose) helemaal vermeden.

Het Fructose Malabsorptie dieet is een echte uitkomst voor personen die geen fructose kunnen gebruiken. Zij moeten zowel vruchtensuikers alsook andere zoetstoffen vermijden.  Omdat alle suikers in fructose worden omgezet in ons lichaam. Kortom, het is een suikervrij dieet dus.

 

Hoe werkt Fructose Malabsorptie?

Er zijn twee verschillende soorten Fructose intolerantie, met name Hereditary Fructose Intolerance (HFI) en Gewone Fructose Intolerance. Gewone fructose intolerantie wordt ook wel fructose malabsorptie genoemd. In essentie zorgt de inname van fructose voor gezondheidsklachten. Het zijn aandoeningen van je stofwisseling. Het beste kan zo iemand fructose vermijden door een fructosevrij dieet te volgen.

 

Wat zijn de voordelen van een Fructosevrij dieet?

Personen en vooral kinderen die last hebben van fructose malabsorptie hebben meestal de volgende klachten wanneer zij fructose hebben geconsumeerd:

  • overgeven,
  • diarree,
  • slechte groei,
  • pijn tijdens het drinken of slikken,
  • buikpijn,
  • vergrote lever,
  • hypoglycemie,
  • puntbloedingen
  • en geelzucht.

Een ander kenmerk is dat er fructose en methionine in je urine voorkomt omdat je lichaam van nature niet tegen deze suikers kan. Een fructosevrij dieet is relatief lastig vol te houden omdat je naast fructose ook geen sorbitol mag consumeren. Sorbitol wordt namelijk in fructose omgezet in je lever. Je mag daarom dus geen fructose, sorbitol en sacharose gebruiken. 

Als je je niet aan een fructosevrij dieet houdt is het gevaar dat dit je nieren en lever kan beschadigen. In uiterste gevallen kan dit je dood betekenen. Fructose Malabsorptie is dus een levensgevaarlijke aandoening. Een fructosevrij dieet kan je leven besparen als je die strikt opvolgt.

 

Wat zijn de nadelen van een Fructosevrij dieet?

Een fructosevrij dieet is een van de moeilijkste voedingsplannen. Het is vrij moeilijk om fructose helemaal vermijden, omdat het in heel veel voedingswaren zit.

 

Wat zijn de bijwerkingen van een Fructosevrij dieet?

Een fructosevrij dieet heeft juist geen bijwerkingen. Op dit dieet zullen je gezondheidsklachten verminderen en op termijn helemaal verdwijnen. Voor personen met fructose malabsorptie is dit de gezondste oplossing.

 

Conclusie

Personen die leiden aan fructose malabsorptie hebben geen andere keus dan een fructosevrij dieet er op na te houden. Alleen op deze manier kunnen zij de kwalen die geassocieerd zijn met fructose malabsorptie verminderen. Blijf je fructose, sorbitol en sacharose consumeren dan zal het je gezondheid zodanig aantasten dat dit kan leiden tot je dood. Dit dieet is dus niet geformuleerd voor personen die willen afslanken, het wordt voorgeschreven aan personen met deze lastige aandoening. De mate waarin je fructose moet vermijden hangt helemaal af van de mate van intolerantie. Dit verschilt namelijk per persoon. Het is daarom belangrijk dat je dieet onder begeleiding van je huisarts en een diëtist. Zij kunnen je het beste begeleiden en je volledig op maat gemaakte fructosevrij dieet voorschrijven.

Dit dieet is vrij lastig vol te houden omdat er in de meeste voedingswaren suikers zitten. Je kan dus ook geen vruchten eten. In de winkels zal je de ingrediëntenlijsten nauwkeuriger moeten nakijken alvorens je een aankoop doet. De diëtist kan je hierbij assisteren. Bij hen kan je voorbeeldmenu halen waarmee je fructosevrije gerechten kan klaarmaken. Laat je goed informeren en let goed op je gezondheid!

 

DELEN
Vorig artikelAfvallen met het Chocolade Dieet
Volgend artikelHoe voorkom ik spierafbraak vanaf 40
Hoi! Mijn naam is Miranda. In mijn dagelijkse leven ben ik diëtiste en houdt me dus bezig met voeding en diëtiek. Mijn doel is om iedereen zo goed mogelijk te informeren over wat er zoal verkrijgbaar is op het gebied van diëtiek.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER