Diabetes, hoe zit dat eigenlijk?

0
2719
Diabetes
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Diabetes

Veel mensen hebben wel eens gehoord van diabetes, maar hebben eigenlijk geen idee wath et precies is. Bij deze ziekte is het lichaam niet meer in staat om de bloedsuiker in balans te houden. Normaal gesproken kan het lichaam dit wel dankzij het hormoon insuline. Iemand die diabetes heeft, heeft geen insuline meer in het lichaam of het kan ook zijn dat het lichaam niet meer op insuline reageert. Hierdoor ontstaan er klachten. De bloedsuiker loopt namelijk veel te hoog op als er een gebrek aan insuline is, en als er een lange tijd veel suiker in het bloed zit, is dit niet gezond te noemen. Er kan dus zeker worden gezegd dat diabetes zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Verschillende typen diabetes
Ten eerste is er type 1 waarbij iemand een pompje krijgt om insuline toe te voegen aan het lichaam. Dit moet worden ingespoten of er wordt een pompje gedragen. Helaas is type 1 niet gemakkelijk te genezen. Bij type 1 heeft het ook te maken met ons afweersysteem. Normaal gesproken zorgt dit systeem ervoor dat je lichaam vecht tegen een bacterie of virus waardoor je geneest van bijvoorbeeld griep. Bij sommige mensen is er echter een probleem waarbij de cellen die insuline aanmaken, worden vernield. Deze cellen zijn te vinden in de alvleesklier.

Type 2 is weer iets anders. Dit komt het meest voor bij ouderen, maar het is zeker niet uitgesloten om er als jongere last van te krijgen. In dit geval kan het lichaam niet goed meer reageren op insuline waardoor insuline het werk niet goed kan doen. Omdat insuline het werk niet goed doet, blijft er teveel suiker achter in het bloed. Gelukkig is dit type diabetes gemakkelijker te behandelen, want hierbij is het erg belangrijk dat je gezond leeft. Denk er dus aan om voldoende te sporten en om zo gezond mogelijk te eten. Op deze manier kun je bovendien diabetes voorkomen, en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Klachten
Per type zijn de klachten anders, maar er zijn een aantal klachten die in het algemeen bij beide typen voorkomen. Zo zal de patiënt ten eerste veel dorst hebben en ook veel plassen, wat logisch is als het lichaam teveel vocht binnenkrijgt. Ook kan iemand last krijgen van de ogen en kan diegene erg moe zijn. Helaas zijn dit vage klachten waarbij niet meteen gedacht zal worden aan diabetes.

Iemand met type 1, zal stukken zieker zijn dan iemand met type 2 diabetes. Zo heeft de patiënt met type 1 juist helemaal geen honger of veel meer honger dan normaal. Bij mensen die totaal geen honger hebben, is het niet vreemd dat zij afvallen. Het komt echter ook vaak voor dat mensen hetzelfde blijven eten maar alsnog afvallen. Zij vallen dus af zonder dat hiervoor een reden is. Ook kunnen ze zich beroerd en ziek voelen en kunnen ze wazig gaan zien. Ten slotte kan iemand misselijk zijn of zelfs overgeven.

De klachten bij type 2 zijn dus minder erg, maar alsnog niet gemakkelijk om mee te leven. Naast het veel dorst hebben en moe zijn, kan het ook voorkomen dat je last krijgt van je ogen waardoor je misschien wazig gaat zien, maar ook dubbel of slecht zien is een mogelijkheid. Ook kan het zijn dat als je wondjes hebt, deze slecht genezen. Ten slotte kan iemand nog kortademig worden en infecties krijgen. Opvallend bij deze infecties is dat ze erg vaak terugkomen.

Voorkomen
Uiteraard kun je het beste voorkomen dat je diabetes krijgt, maar helaas heb je daar niet altijd wat over te zeggen. Bij type 1 kan er namelijk niets worden gedaan aan het voorkomen, terwijl dit bij type 2 wel weer mogelijk is. Het is simpelweg nodig om gezond te leven. Mensen die maar weinig sporten hebben dus al een grotere kans op diabetes. Ook het eten van ongezonde dingen en roken dragen er zeker aan bij. Dan is er nog een andere kant, namelijk de erfelijkheid. Als jouw ouders of opa en oma ooit last hebben gehad van diabetes, is de kans dat jij het ook krijgt groter dan bij iemand waarbij ouders/opa en oma er geen last van hadden. Vervelend, maar helaas niets aan te doen. Ten slotte is er nog een factor waar je helaas ook niets aan kunt doen: ouder worden. Niemand kan het tegen gaan.

Wat doen als je het eenmaal hebt?
Het verschilt dus sowieso al welk type diabetes je hebt, maar over het algemeen werkt gezond leven altijd goed. Je zult je hoe dan ook beter gaan voelen en je zult dan ook een stuk gelukkiger worden met jezelf. Bij diabetes type 1 is er hoe dan ook insuline nodig om deze dagelijks in te spuiten, maar een wandeling en gezond eten zal er ook voor zorgen dat je je beter voelt. Bij type 2 kan het zelfs de oplossing zijn om gezonder te gaan leven. Hierdoor is het mogelijk dat je vrijwel geen last meer hebt van diabetes.

Waarom insuline spuiten?
Zoals eerder gezegd, is het spuiten van insuline soms echt nodig. Dit komt omdat het lichaam hier problemen mee heeft. Zo kan het lichaam zelf geen insuline meer aanmaken, of herkent het lichaam insuline niet meer. Het gevolg hiervan is dat de bloedsuikerspiegel veel te hoog wordt, oftewel dat er gewoon veel te veel suiker in het bloed zit, en dit is erg ongezond. Hoe langer je hiermee rondloopt, hoe erger het is. Insuline is dus echt nodig!

Dodelijk of leef je korter door diabetes?
Gelukkig kan er worden gezegd dat diabetes zelf niet dodelijk is, maar het is zeker mogelijk dat je door diabetes een hart- of vaatziekte krijgt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je doodgaat omdat je diabetes hebt, want dat is in ieder geval niet zo.

Doorbraken
Uiteraard zijn er continue doorbraken op het gebied van allerlei ziektes, en zo ook op het gebied van diabetes. Onlangs is er ontdekt welke cellen precies de veroorzaker zijn van diabetes type 1. Hierdoor is het nu mogelijk de oorzaak van type 1 te ontdekken. Hopelijk komt genezing hierdoor steeds dichterbij

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER