Detox Dieet

0
1972
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Wie zit achter het Detox dieet?

Het Detox dieet van dr. Paula Baillie-Hamilton heeft als voornaamste doel het lichaam te reinigen van de chemicaliën die in onze voeding voorkomen. Met behulp van dit dieet worden de chemicaliën die in je lichaamsvet zijn opgeslagen gereinigd. Het gaat hier om chemicaliën zoals pesticiden, zware metalen en PCB’s. Deze chemicaliën brengen je stofwisseling helemaal in de war.

 

Hoe werkt het Detox dieet?

Detoxen, ook bekend als ontgiften of ontslakken, reinigt je lichaam via reinigende voedingsmiddelen. Een Detox dieet zorgt ervoor dat de chemicaliën, of slakstoffen, uit je lichaam worden afgevoerd via je ontlasting of urine.

 

Dit is geen nieuw concept. Het periodiek ontslakken van je lichaam met behulp van groenten en fruit is een eeuwenoud verschijnsel. Op zo een Detox dieet at men geen dierlijk voedsel of granen. Uitsluitend etenswaren met voldoende mineralen, vitaminen en vezels zijn toegestaan op dit dieet. Deze voedingsmiddelen hebben overigens meestal een laag calorische waarde.

 

Een Detox dieet kan je om de 6 maanden volgen om je lichaam te reinigen van de eerder genoemde chemicaliën. Dit is een geschikte manier om je lichaam gezond en in balans te houden.

 

Het Detox dieet is een voedingsplan dat is opgedeeld in de volgende drie fases: de opbouw, reiniging en afbouw.

 

In de eerste fase wordt je lichaam voorbereid op de reinigingsfase. Je doet dit door extra vitamines en mineralen naar binnen te werken. Door de eerste fase goed te doorlopen zorg je ervoor dat de reinigingsfase vlekkeloos verloopt.

 

In de afbouwfase geef je je lichaam de ruimte om weer aan ‘normaal’ voedsel te wennen.

 

Gedurende de detox-periode eet je hoofdzakelijk kort gestoomd of rauwe verse groenten. Zout of andere smaakmakers zijn niet toegestaan. Zorg er maar voor dat je genoeg water drinkt en tussendoor wat fruit eet.

 

Met een Detox dieet wordt de nadruk niet alleen op de voeding gelegd. Het is ook belangrijk om goed tot rust te komen, zowel fysiek als mentaal. Hou er dus rekening mee dat je tijdens je detox sneller moe zal zijn en in de gelegenheid moet zijn om dan ook echt te rusten.

 

Wat zijn de voordelen van het Detox dieet?

Het Detox dieet kent vele voordelen; de belangrijkste daaronder zijn:

 • Je hebt na een Detox dieet veel meer energie.
 • Het houdt je lichaam gezond en in balans.
 • Je herstelt de stofwisseling.
 • Je eet gedurende de Detox periode geen bewerkt voedsel, wat veel gezonder is.

 

Wat zijn de nadelen van het Detox dieet?

 • Er is tot nu toe geen wetenschappelijke onderbouwing voor de effectiviteit van detoxen.
 • Gebrek aan energie tijdens de detoxperiode.
 • Verminderde weerstand.

 

Wat zijn de bijwerkingen van het Detox dieet?

Op het Detox dieet mag je geen dierlijk voedsel eten. Op dit dieet kan je dus een tekort aan vitamine B12 oplopen. Enkele bijwerkingen geassocieerd met een tekort aan vitamine B12 zijn:

 • Verlies van kracht en spiermassa,
 • Misselijkheid,
 • Geen eetlust,
 • Glossitis,
 • Impotentie en
 • Darmklachten.

 

Conclusie?

Over de effectiviteit van een Detox dieet zijn de meningen nog erg verdeeld. Met de opgelegde voedingsrestricties verlies je wel heel snel wat kilootjes. Echter kan je deze heel snel weer bij krijgen na de detox-periode wanneer je weer normaal eet. Dit dieet is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar toch zijn er personen die de gewenste resultaten hebben behaald. Het is een vrij intensief voedingsprogramma; raadpleeg daarom eerst je huisarts alvorens hiermee van start te gaan.

 

DELEN
Vorig artikelGlutenvrije Paleo ontbijtkoek
Volgend artikelPaleo Bieten Smoothie
Wij van "Snel Afvallen Online" weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om af te vallen. Wij helpen jou uit eigen ervaring hoe je makkelijk kan afvallen. Ook helpen wij jou met gratis tips hoe je slank kan blijven!

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER