De Pepernoten traditie

2
2881
Was dit artikel nuttig? Like ons!

pepernoten

Geschiedenis Pepernoten

Het oudste recept voor pepernoten dat we hebben kunnen terugvinden dateert uit 1771, maar waarschijnlijk gaat de traditie veel verder terug. Vroeger was het recept van Pepernoten ook heel anders dan nu. Dit is een voorbeeld van een traditioneel pepernoten recept:

 • 500 gram bloem
 • 500 gram suiker
 • Een beetje gemalen kaneel
 • Een beetje nootmuskaat
 • Een beetje staartpeper
 • Een beetje kardemon
 • Een beetje anijs
 • Een beetje karwijzaad
 • Fijn gesnipperde Sukade
 • Eieren

Dit geheel kun je dan mengen en daar kleine balletjes van maken. Even bakken en je hebt ouderwetse pepernoten.

De pepernoten van vroeger bevatten ook werkelijk peper, in tegenstelling tot de fabriekspepernoten die wij tegenwoordig hebben.
Pepernoten waren ook het hele jaar door verkrijgbaar en waren gewoon een lekker tussendoortje. Pas ergens in de 19de eeuw claimde Sinterklaas de pepernoten voor zichzelf en sindsdien zijn pepernoten maar enkele maanden per jaar verkrijgbaar.

Sint Nicolaas
Wanneer we kijken naar de geschiedenis van Sinterklaas, dan lezen we dat hij een weldoener was die het beste voor had met zijn minder bedeelde medemens. Volgens de legende was er een arme man die niet in staat geweest zou zijn, om de bruidsschat voor zijn dochters te betalen. Voor zijn dochters zou het dan betekenen dat ze als slaaf verkocht zouden moeten worden. Sint Nicolaas zou geldbuidels bij de familie naar binnen hebben gegooid, wat mogelijk in de schoenen terecht gekomen was (oorsprong schoentje zetten), zodat de man wel de bruidsschat zou kunnen betalen.

Zwarte Piet Discussie
De afgelopen jaren ligt Zwarte Piet zwaar onder vuur. Tegenstanders van Zwarte Piet vinden Zwarte Piet racistisch en voorstanders vinden dat er niet getornd mag worden aan deze oer Hollandse traditie.
Eigenlijk willen het in dit artikel niet gaan hebben over de Zwarte Piet. Waar wij ons veel meer zorgen om maken is de pepernoten traditie rond Sinterklaas. Tijdens het Sinterklaas feest worden kinderen overladen met pepernoten en ander snoepgoed. Dit terwijl overgewicht onder kinderen steeds verder aan het toenemen is!

overgewicht kinderen

Daarnaast wordt het strooigoed ook nog eens vaak op de grond gegooid, wat de kinderen dan op mogen rapen… Klinkt ook niet bepaald fris.

Wij denken dat de traditie om pepernoten en snoepgoed uit te delen aan kinderen niet meer van deze tijd is en het tijd wordt om actie te gaan ondernemen!
Als we puur naar de geschiedenis kijken van Sint Nicolaas kijken, zouden we ook muntjes aan de kinderen kunnen geven. Veel gezonder en veel nuttiger. In plaats van allerlei snoepgoed te kopen kun je het geld omwisselen voor centjes en deze uitdelen. Zeker als je ziet dat veel pepernoten door het gooien hiervan tijdens een intocht vaak verspild worden, denk ik dat het zelfs goedkoper is om dit eens aan te passen. Een ander alternatief is om gezonde snacks uit te delen. Ook dat is iets wat een groot aantal kinderen missen in hun voeding. In Nederland wordt je wat dat betreft dood gegooid met ongezonde snacks bij pretparken en andere evenementen. Dat het ook anders kan bewijst bijvoorbeeld Lego Land in Denemarken. Het eerste kraampje wat je bij binnenkomst ontdekt is…. een fruitkraam! Plezier en gezond eten kunnen dus wel degelijk samen gaan!

Sinterklaas traditie in pure vorm
Er zijn genoeg kinderen met ouders die nauwelijks geld te besteden hebben, als we puur kijken naar de oorsprong van het Sinterklaas feest, zou Sinterklaas ook iets harder zijn best mogen doen om ook die kinderen blij te maken.
Hoe dan ook tradities staan nooit 100% vast en veranderen mee met de tijdsgeest. Als we kijken naar het Sinterklaas feest, kan daar ook best het een en ander aan geschaafd worden, zonder dat meteen het hele feest verpest wordt.

😉

Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jouw mening! Vindt je dit idee leuk of juist verschrikkelijk? Heb je hier ook ideeën over? Plaats je reactie hieronder!

DELEN
Vorig artikelEiwit Dieet
Volgend artikelProteine dieet

2 REACTIES

 1. Hehe, eindelijk iemand die hier ook over durft te beginnen. Ik stoor me al jaren aan dat suikerfestijn tijdens Sinterklaas!

LAAT EEN REACTIE ACHTER