Spinazie blijkt hongergevoel te onderdrukken

0
2174
spinazie tegen hongergevoel
Was dit artikel nuttig? Like ons!
Spinazie is absoluut de superster onder de groenten. Deze gebladerde groente bevat weinig calorieën, bevat vitamine A en K, foliumzuur en ijzer. Daarnaast smaakt hij heerlijk fris in een salade of smoothie of als bijgerecht. Maar voeg nog maar een geweldige kwaliteit toe aan dit lijstje; spinazie verminderd honger.Een klein, nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Appetite’, wees uit dat het ‘s-ochtends drinken van een drankje met spinazie de verlangens naar ongezond eten, zoals junk-food sterk verminderd. Een groep van proefpersonen heeft dit geprobeerd en het heeft tot gestaag gewichtsverlies geleid. Hieronder vindt u wat meer details over het onderzoek. En in de tussentijd kunt u nadenken over wat voor spinazie smoothie u gaat maken. Wij hebben een aantal voorbeelden voor je, gevonden op Instagram.

Het onderzoek:
Onderzoekers hebben drie maanden lang met 38 vrouwen gewerkt die allemaal kampen met overgewicht. Zij hebben de vrouwen geïnstrueerd om drie gezonde maaltijden per dag te eten, niet te snacken, iedere dag 30 minuten oefeningen te doen én iedere dag voor het ontbijt een groene smoothie te drinken. De helft van de vrouwen dronken een drank met 5 gram spinazie extract, de andere helft kregen een placebo in hun drankje. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de vrouwen die het spinazie extract in hun drankje hadden, minder honger hadden en het daardoor makkelijker vonden om zich te houden aan de drie maaltijden per dag. Daarnaast zijn zij gemiddeld 5,5 kg. afgevallen.
In tegenstelling tot de groep met de placebo in hun drankje. Zij zijn gemiddeld maar 3,8 kg.
In een persbericht zei onderzoeker Charlotte Erlanson-Albertsson, docent geneeskunde en fysiologische chemie aan Lund Universiteit: ‘Onze onderzoeken hebben uitgewezen dat het nuttigen van een drank met thylakoïden vóór het ontbijt je honger verminderd en je de gehele dag een voldaan gevoel ervaart.’

Hoe het werkt:
Het belangrijkste ingrediënt in het spinazie extract is thylakoïden. Dit is de wetenschappelijke naam voor de groene membranen van spinazie. Het lichaam heeft een tijdje nodig om deze stof te verteren, wat de spijsvertering vertraagt. De tragere spijsvertering onderdrukt de hedonistische honger, oftewel het verlangen naar suiker of junk-food(in tegenstelling tot homeostatische honger, die ons verteld wanneer we de goede en basis benodigdheden moeten aanvullen).
Modern bewerkt voedsel wordt zo snel door ons lichaam verteerd, vertellen de onderzoekers, dat de hormonen die onze hersenen moeten vertellen dat we verzadigd zijn helemaal in de war raken. Met als resultaat dat we verlangen naar suiker en junkfood…. en daardoor steeds meer aankomen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER