Dash dieet

0
2153
dash dieet
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Wie zit achter het Dash dieet?

Het DASH dieet werd zo een 10 jaar geleden bedacht door een team prominente artsen. Het acroniem DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Het is een Amerikaanse voedingsprogramma met als doelgroep personen een hoge bloeddruk of personen met hart- en vaatziekten. Het DASH dieet is onder andere enorm populair in de Verenigde Staten.

Hoe werkt het Dash dieet?

Het DASH dieet is gebaseerd op zo min mogelijk zout consumeren. Minder zout eten heeft meteen een gunstige werking op je bloeddruk. Maar dat is niet altijd voldoende. De bedenkers van het DASH dieet hebben daarom ook veel fruit en groente in dit voedingsprogramma opgenomen. Hierdoor krijg je voldoende kalium naar binnen. Kalium remt de negatieve effecten van zout en helpt dus je bloeddruk verlagen.

Daarnaast zal je gauw merken dat het DASH dieet een heel gunstige werking heeft op je cholesterolgehalte. Dit omdat het DASH dieet veel ongezonde vetten vervangt met gezonde vetten.

Wat zijn de voordelen van het Dash dieet?

Het DASH dieet is een bewezen voedingsplan waarmee je kan afvallen zonder het welbekende jojo-effect. Dit dieet kent geen rare maaltijdvervangers zoals eiwitshakes en dergelijke.

Ook is het geen crashdieet waarbij je calorieën zwaar moet reduceren. Daarnaast is dit een van de gezondste dieetplannen op de markt. Het verlaagt een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte op een verantwoorde en natuurlijke manier.

Wat zijn de nadelen van het Dash dieet?

Toch is geen enkel dieet perfect. Ook het DASH dieet heeft nadelen.

Melkproducten en granen zijn een belangrijk onderdeel van dit voedingsprogramma. Deze voedingsmiddelen werken perfect bij personen met een hoge bloeddruk. Echter als je wilt afslanken zou je ze juist minder moeten gebruiken.

Deze voedingsmiddelen hebben best veel complexe suikers, vandaar dat je ze met mate moet consumeren indien je wilt afslanken.

Hieruit blijkt dat de achterliggende gedachte van het DASH dieet nooit afslanken is geweest. Dit dieet werd ontwikkeld als tool om een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen. Het afslank-effect is dan een leuke bijwerking.

Daarnaast is dit tienjarig dieet gebaseerd op achterhaalde inzichten. Het is hoog tijd dat het DASH dieet een update krijgt. Een goed voorbeeld van de achterhaalde inzichten is het standpunt op verzadigde vetten. Deze zijn soms gezonde vetten die geen invloed hebben op je cholesterolgehalte of bloeddruk.

Wat zijn de bijwerkingen van het Dash dieet?

Aangezien het DASH dieet zijn oorsprong kent als medisch hulpmiddel tegen hoge bloeddruk en cholesterolgehalte kan je erop vertrouwen dat dit dieet je gezondheid in gedachten houdt. Echte bijwerkingen zijn er daarom niet.

Waar is het Dash dieet te koop?

Informatie over het DASH dieet is makkelijk op het internet te vinden. Daar zijn recepten en een compleet voedingsprogramma te zien.

Conclusie?

Het DASH dieet richt zich meer op het wegwerken van de eerder genoemde gezondheidskwalen. Kies om af te vallen liever een voedingsplan dat echt op afslanken is gericht. Op zich is het DASH dieet geen middel om mee af te slanken. Als dat je einddoel is dan zijn er andere voedingsprogramma’s op de markt die je eerder naar je streefgewicht helpen.

DELEN
Vorig artikelSoep Dieet
Volgend artikelSouth Beach Dieet

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER