Crash dieet blijkt effectiever dan gedacht of toch niet?

0
2707
1200 Kcal dieet
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Wanneer je de meeste gezondheids-goeroes moet geloven, kun je het beste er zo lang mogelijk over doen om af te vallen. Het volgen van een crash dieet zou juist het jojo effect bevorderen. Dit blijkt toch niet helemaal te kloppen. Snel afvallen blijkt wel degelijk goed te werken en zelfs beter dan de ‘slome’ methodes.

Onlangs werden de resultaten bekend gemaakt van een Australisch onderzoek. Hier deden 200 deelnemers aan mee. Hierbij was het de bedoeling dat de helft van de deelnemers 12,5% van hun oorspronkelijke gewicht zouden verliezen in 12 weken. De andere helft ging proberen hun gewicht in 36 weken te verliezen.

Na het onderzoek kwamen de volgende feiten naar boven:

De groep met deelnemers die het snelst probeerden af te vallen bleek op korte termijn het meest effectief. Acht van de 10 deelnemers slaagden erin om binnen 12 weken af te vallen. Bij de groep met ‘langzame’ afvallers bleek maar de helft hierin geslaagd te zijn.

Toen men beide groepen na 3 jaar weer vroeg om op de weegschaal te komen staan, bleken er wel weer evenveel mensen op hetzelfde gewicht gekomen te zijn als daarvoor, namelijk 71%.  De onderzoekers zijn van mening dat hiermee aangetoond is dat snel afvallen op de korte termijn beter werkt en niet ongezonder is voor de langere termijn.

De meningen over dit onderzoek zijn wel verdeeld. Volgens critici zouden beide methoden eigenlijk sowieso al heel snelle methoden zijn om af te vallen. Ook zou men uit dit onderzoek niet kunnen concluderen of snel afvallen beter is dan langzaam afvallen.

Ook zou het gezondheidsrisico’s met zich meebrengen door zeer snel af te vallen.  Door de overmatige productie van Ketonen zou het hongergevoel onderdrukt worden, waardoor ook het zuurtegraad van het bloed hoger zou worden en dit zou zelfs tot nierschade kunnen leiden.

Het minimum aantal calorieën per dag wat gezond zou zijn voor volwassen mensen zou 1200 kc zijn. Kom je onder deze hoeveelheid, dan is het noodzakelijk om extra voedingssupplementen in te nemen. Helaas zou dit nooit zo goed zijn als wanneer dezelfde stoffen uit gewoon voedsel zou komen.

Wat dat betreft blijft de discussie wat gezond is of niet gezond hiermee in stand. Wat denk jij? Is snel afvallen wel of niet gezond? Als je zelf ooit aan een dieet hebt gedaan, wat waren jouw ervaringen. Laat gerust hieronder een bericht achter en deel jouw mening of ervaringen!

 

 

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER