Afvallen met dieetshakes

0
3644
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Je hebt het vast al wel gemerkt. Merken die producten voor het afvallen aanbieden, verkopen graag dieet shakes. Logisch ook aangezien je weinig ingrediënten nodig hebt, waardoor je snel en makkelijk een shake kunt bereiden. Vervolgens hoef je ze slechts op te drinken om aan de maximale dagelijkse hoeveelheid calorieën te komen. Snel en gemakkelijk staan dus synoniem aan dieet shakes.

Maar zijn ze eigenlijk wel gezond voor je? Lees in dit artikel over de verschillende soorten dieet shakes en ontdek welke voordelen en nadelen aan deze shakes kleven.

Wat zijn dieet shakes?
Zoals de naam al aankaart zijn dieet shakes drankjes die je kunt drinken om gewicht te verliezen. Op veel websites wordt er verteld hoe snel en gemakkelijk je kunt afvallen met dieet shakes. Deze dieet shakes worden vaak aangeboden als maaltijdvervangers. In plaats van gewoon te eten, zou het drinken van deze speciale dieet shake je moeten helpen bij het afvallen.

Net zoals de shakes zelf snel en gemakkelijk bereid kunnen worden, is de belofte vaak ook dat je snel en gemakkelijk in enkele weken vele kilo’s kwijt zou kunnen raken. Zonder moeite en nog gezond ook! Maar klopt dit wel?

Hoe werken diëten met speciale dieet shakes?
Tijdens een dieet met dieet shakes neem je een shake in plaats een maaltijd zoals het ontbijt, de lunch en het avondeten. Afhankelijk van het programma, bestaat dit dieet volledig uit dieet shakes of in combinatie met speciale dieetsoepen en dieetrepen.

Ook hoeveel maaltijden vervangen dienen te worden is afhankelijk van het dieet. Zo hoeft er bij sommige programma’s maar één maaltijd voor één shake vervangen te worden en bij andere schema’s twee of zelfs drie.

Verder bestaan er ook programma’s waarbij het schema langzaam wordt afgebouwd. Dan begin je bijvoorbeeld met het vervangen van alle maaltijden gedurende een aantal weken om vervolgens af te bouwen naar twee of slechts één shake.

Waarom val je af met dieet shakes?
Tijdens een dieet programma met dieet shakes val je af, doordat de shakes doorgaans veel minder energie bevatten dan een normale maaltijd. Over de gehele dag eet je dus minder calorieën waardoor je gewicht zou verliezen.

De mate en snelheid van het gewichtsverlies is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid shakes op een dag en welke andere producten en voeding er daarnaast gegeten wordt. Daarnaast is sporten en bewegen ook van invloed op hoeveel en hoe snel je afvalt.

Welke soorten dieet shakes zijn er?
Hoewel er verschillende soorten shakes zijn van verschillende merken in verschillende maten en smaken, hebben ze wel één ding gemeen. Ze hebben een laag gehalte aan koolhydraten en vetten, waardoor het eiwitgehalte al dan met of zonder toegevoegde eiwitten naar verhouding automatisch hoger ligt.

Toch worden er in sommige shakes extra eiwitten toegevoegd met als resultaat een nieuwe generatie dieet shakes, namelijk de eiwitshakes (proteïne shakes).

Wat zijn eiwitshakes?
Doordat eiwitten moeilijker te verteren zijn en voor een langer verzadigd gevoel zorgen, worden ze vaak aan dieet shakes toegevoegd. Merken die deze eiwit- of proteïneshakes op de markt brengen, vermelden de voordelen maar al te graag in hun communicatie.

Zo zou het volgen van een dieetprogramma met eiwitshakes helemaal niet moeilijk zijn, aangezien je totaal geen last zou krijgen van een hongergevoel. Nu is het vaak het geval dat je na het drinken van een shake redelijk snel weer een leeg gevoel hebt. Dit zou bij het nuttigen van eiwitshakes veel minder zijn.

Wat zijn de gevaren van dieet shakes?
Naast het stillen van de honger, zouden eiwitshakes ook helpen om de spieren op te bouwen en te voorkomen dat spierweefsel verloren gaat tijdens het afvallen. Hoewel dit misschien logisch klinkt aangezien spieren voornamelijk uit eiwitten bestaan, is het natuurlijk onzin dat je spieren zou kunnen kweken door alleen eiwitshakes te drinken. Hoewel het drinken van eiwitshakes het proces wel kan stimuleren, zullen je spieren nooit groeien als je ze niet traint.

Daar komt ook nog is bij dat je tijdens een dieet met (alleen maar) shakes een gering aantal producten nuttigt, waardoor je een stuk minder gevarieerd eet. Hierdoor is de kans groot dat je niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt.

Omdat het belangrijk is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, wordt er altijd aangeraden om op de verpakking te kijken welke vitamines en mineralen er in de dieet shakes aanwezig zijn. Daarnaast wordt er vaak geadviseerd om voedingssupplementen in te nemen en voldoende groente en fruit naast de shakes te eten. Sommige merken raden dit zelfs ook aan. Zo geven ze het advies om aan de shakes vers fruit en in de soepen verse groente toe te voegen.

Hoewel het mogelijk is om af te vallen met dieet shakes, worden deze alleen aangeraden als je van plan bent om slechts enkele kilo’s af te vallen. In het geval van zwaar overgewicht worden dergelijk shakes afgeraden, aangezien ze niet zijn ontwikkeld om een bepaald eetpatroon te kunnen veranderen.

 

DELEN
Vorig artikelWaarom vrouwen en krachttraining wél samen gaan
Volgend artikelSexverslaving: als sex een obsessie wordt
Laurens is van jongs af aan veel bezig geweest met gezond eten en sport, omdat hij op hoog niveau heeft gebasketbald en daardoor zoveel mogelijk uit zijn lichaam wilde halen. Een aantal jaar kwam hij erachter dat allergisch is voor gluten. Sindsdien is hij zich nog meer gaan interesseren en verdiepen in welke ingrediënten er allemaal in onze voeding zitten. Eén van de grootste bijwerkingen van onze moderne voeding is overgewicht met alle gevolgen van dien. Laurens is ervan overtuigd dat wanneer ons eten niet zo bewerkt zou zijn, er veel minder gezondheidsproblemen zouden bestaan in onze westerse wereld. Zijn missie is een gezondere levensstijl voor iedereen!

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER