5 redenen waarom afvallen maar niet wil lukken

0
5587
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Misschien loop je je geel en groen te ergeren dat je verschillende keren hebt geprobeerd af te vallen. Misschien is het je zelfs gelukt… Tijdelijk?!
In dit artikel bespreken we de 5 meest voorkomende redenen waarom afvallen bij jou en vele anderen maar niet wil lukken.

Geen woorden maar daden.

Helaas blijft het vaak bij woorden. Misschien heb je het er regelmatig over met je vrienden, familie of je partner dat het tijd is om af te vallen en dat je er eens een keer aan moet beginnen. Helaas werkt het niet alleen om er over te praten, je zal er altijd iets voor moeten doen. Het gaat echt niet vanzelf!
Het is dus tijd voor actie.  Ga aan de slag  en doe eens een poging.  Volg een dieet en/of ga meer bewegen. Wel handig om je goed in te lezen en niet zomaar iets te gaan doen natuurlijk. Het lijkt me wel duidelijk dat als je 5x per week patat eet, dat het beter voor de lijn is om eens te minderen.

Je motivatie zakt weg.

Een bekend probleem bij afvallen is wanneer de motivatie weg zakt. Je bent al een tijdje bezig, maar voor jouw gevoel gaat het te langzaam of heb je het idee dat je niet meer kan genieten van het leven. Sommige dieten kunnen heel erg streng zijn. Je mag af en toe best wel eens een beetje ‘stout’ zijn.

Wat ook goed werkt is om samen met vrienden, familie of je partner af te vallen.  Zo motiveer je elkaar en kun je ervaringen, tips en recepten met elkaar uitwisselen.

 

Afvallen doe je alleen tijdelijk.

Dit is een belangrijke reden waarom afvallen vaak niet lukt! Veel mensen gaan een aantal weken lang zeer intensief een dieet volgen. De kilo’s vliegen er inderdaad van af.  Veel mensen gaan na het bereiken van het ideale gewicht weer hun oude slechte gewoontes weer oppakken. Dit betekent meestal ook dat het overgewicht weer terug komt… Dit is het beruchte jojo-effect!
Een bijkomend nadeel is dat als je eenmaal een dieet op deze manier hebt gevolgd, je je lichaam op de verkeerde manier hebt geprogrammeerd.  Door op deze manier af te laten vallen, laat je je lichaam kennis maken met het fenomeen hongersnood.  Dit vind jouw lichaam uiteraard niet prettig.  Wanneer je eenmaal deze ervaring hebt, dan zorgt jouw lichaam bij de volgende ‘hongersnood’ ervoor dat jouw lichaam een soort spaarstand activeert.  Hierdoor wordt afvallen in de toekomst nog moeilijker, want de verbranding van vet gaat dan zo traag mogelijk.

De beste manier om af te vallen is om niet alleen gewicht te verliezen, maar vooral om te zorgen voor een gezondere levensstijl.  Ga de producten eten waardoor je meer vet verbrandt en eet minder producten waarmee je alleen vet kweekt en blijf dit doen. Probeer de juiste balans te vinden in jouw levenswijze waarbij je slank blijft en je jezelf het prettigst voelt.

Je sport te veel.

Dat extra beweging goed voor je is, zal ik zeker niet ontkennen. Wel is het verstandig om de intensiviteit van je sport activiteiten in de gaten te houden. Een half uur per dag middelmatig bewegen is meer dan voldoende.  Wel is uit onderzoek gebleken dat mensen die 1 uur per dag zeer intensief sporten, naar verhouding maar weinig afvallen.

Te veel sporten kan slecht voor je hart zijn en zorgt ervoor dat je je lichaam flink uitput. Bovendien ga je door heel intensief te sporten extra spiermassa kweken. Hierdoor wordt je uiteindelijk vaak zelfs zwaarder.

Je bent er eigenlijk nog niet klaar voor om af te vallen.

Veel mensen beginnen op een bepaald moment met afvallen en hebben ook een bepaalde einddatum in gedachte, zo beginnen veel mensen precies op 1 januari met afvallen. Veel mensen springen dan maar onvoorbereid in het diepe. Op deze manier kom je er vaak achter dat je, op dat moment, nog niet klaar voor bent of er nog niet 100% achter staat.

Op deze manier mis je wellicht de juiste motivatie en is de kans groot dat jouw poging zal mislukken. Wat dat betreft lijkt afvallen ook een beetje op stoppen met roken. Ook om te stoppen met roken, moet je de juiste mindset zien te bereiken, zodat het uiteindelijk heel makkelijk wordt om die laatste sigaret uit te drukken en verder geen behoefte meer te hebben aan meer sigaretten. De ontwenningsverschijnselen blijken dan eigenlijk helemaal niet zo erg te zijn omdat het gezondere en prettige gevoel dan die ontwenningsverschijnselen zullen overheersen. Geloof me, ik spreek hier uit ervaring! In een jaar tijd was ik meerdere keren gestopt en na een week weer begonnen, totdat ik uiteindelijk echt de laatste sigaret uitdrukte. Mijn doel was niet om te stoppen met roken. Mijn voornaamste doel was om me gezonder te voelen en (hopelijk) langer te blijven leven en in de toekomst niet allerlei vervelende kwalen te krijgen.

Ditzelfde kun je ook toepassen op afvallen. Wanneer je de juiste motivatie vindt om af te vallen, dan blijkt het uiteindelijk heel erg mee te vallen. Laat je hierin ook niet gek maken. Doe het stapje voor stapje en raak niet in paniek als je ineens weer een kilootje aangekomen bent of als je een terugval hebt. Kijk naar de lange termijn en niet alleen naar de komende lente of zomer. Houdt in gedachten waarom je wilt afvallen, zodat het afvallen niet het doel zelf is, maar bijvoorbeeld het prettige en gezonde gevoel of het gevoel dat je weer aantrekkelijk wordt. Blijf jezelf motiveren en geef het niet te snel op.
Soms is een steuntje in de rug best handig. Speciaal voor mensen die dat steuntje in de rug kunnen gebruiken is het mentale dieetplan ontwikkeld. Vul hieronder je gegevens in en je kan het Mentale Dieetplan gratis uitproberen.


Laat hieronder jouw naam en e-mail achter en we sturen je geheel vrijblijvend hetvolgende toe:

  • Gratis 20 heerlijke dieetrecepturen
  • Rapport: “7 stappen om blijvend vet te verbranden”
  • Een video om je motivatie op pijl te houden

DELEN
Vorig artikel4 Tips om gezond te blijven
Volgend artikelSandra heeft weer plezier in het leven
Wij van "Snel Afvallen Online" weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om af te vallen. Wij helpen jou uit eigen ervaring hoe je makkelijk kan afvallen. Ook helpen wij jou met gratis tips hoe je slank kan blijven!

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER